Nastavljena sjednica Predstavničkog doma bez posebnog osiguranja za zastupnike iz RS-a

Posted by

Sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine nastavljena bez posebnog osiguranja za zastupnike iz Republike Srpske.

Nakon prekida sjednice 19. aprila uslijed izlaska zastupnika iz Republike Srpske, sjednica je danas nastavljena bez posebnog osiguranja za zastupnike koji su bojkotovali rad parlamenta. Ova odluka izazvala je kontroverze, budući da su zastupnici iz Republike Srpske tražili posebno osiguranje, tvrdeći da se ne osjećaju sigurno.

Sjednica je prekinuta kada su zastupnici iz Republike Srpske napustili parlament nakon objave zajedničke izjave stranačkih lidera iz Federacije BiH o državnoj imovini. Tadašnja predsjedavajuća Kluba poslanika u Predstavničkom domu, Sanja Vulić iz SNSD-a, izjavila je da se ne žele vratiti u državne institucije, ali da će se ponašati prema odlukama predsjednika parlamentarnih stranaka.

Nekoliko dana kasnije, zastupnici iz Republike Srpske su se vratili u Parlament i prisustvovali današnjoj sjednici. Međutim, prije sjednice, Vulić je zatražila posebno osiguranje za zastupnike iz RS-a, tvrdeći da je primila prijetnje od predsjedavajućeg Predstavničkog doma, Denisa Zvizdića. Ipak, zahtjev za posebnim osiguranjem nije bio ispunjen.

(Foto: I. L./Klix.ba)
(Foto: I. L./Klix.ba)

Tokom današnje sjednice, Zvizdić je na početku upozorio na obavezno poštivanje parlamenta i pozvao sve prisutne da poštuju dostojanstvo tog visokog doma, bez bilo kakvih komentara i prekida.

(Foto: I. L./Klix.ba)
(Foto: I. L./Klix.ba)

Rasprava na sjednici je otvorena o tački koja je prethodno dovela do prekida, a radi se o negativnom mišljenju Ustavnopravne komisije na prijedlog DF-a o dopuni Krivičnog zakona BiH, s ciljem uvrštavanja kršenja i negiranja suvereniteta BiH.

Nakon sjednice, Sanja Vulić je izjavila da je njen zahtjev djelimično ispunjen jer će ubuduće svi gosti koji prisustvuju sjednicama biti evidentirani, što prethodno nije bio slučaj.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *