Naša stranka: Hitno riješiti egzistenciju preko 1000 zaposlenih u FTV-u i BHRT-u

Posted by

U Javnom RTV sistemu Bosne i Hercegovine, tačnije na FTV-u i BHRT-u, eskalira kriza uzrokovana dugotrajnim problemom prikupljanja RTV takse. Tim povoom se oglasila politička stranka Naša Stranka, upozoravajući na ozbiljnost situacije i posljedice koje će pogoditi više od 1000 radnika ukoliko se ne pronađe rješenje u narednih pet dana.

Centralni problem leži u nepotpisanom ugovoru s Elektroprivredom, zbog čega će FTV i BHRT izgubiti još jedan mjesec prikupljanja pretplate. Ova situacija rezultira ozbiljnim gubicima koji se mjere milionima maraka. Osim finansijskih izazova, naglašava se i socijalna neosjetljivost prema radnicima javnih medijskih kuća.

Naša Stranka poziva menadžmente FTV-a i BHRT-a da što prije pronađu rješenje za potpisivanje ugovora s Elektroprivredom, kako bi se izbjegle ozbiljne posljedice po plate radnika. Ističući da je u pitanju socijalna odgovornost prema zaposlenima, stranka naglašava da broj direktno ugroženih premašuje 1000, uzimajući u obzir i članove njihovih porodica.

Dodatno, Naša Stranka najavljuje da će insistirati u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine na imenovanju nove upravljačke strukture u FTV-u. Cilj je dovesti poslovanje ove medijske kuće u zakonske okvire kako bi se osigurala transparentnost i odgovornost.

Očekuje se da će političke inicijative i apeli u narednim danima pridonijeti rješavanju trenutne krize u Javnom RTV sistemu, čime bi se zaštitila radna mjesta i osigurala stabilnost ove važne medijske institucije u Bosni i Hercegovini.