Naknada od oko 1.200 KM: Imate pravo na odštetu ako vam je let otkazan ili kasni

Posted by

Zračna putovanja mogu biti izvor stresa za putnike zbog kašnjenja, otkazivanja letova i drugih neugodnosti. Srećom, Europska unija ima propise koji štite prava putnika u zračnom prometu.

Uredba EU o pravima putnika u zračnom prometu 261/2004, koja ove godine slavi 20. godišnjicu, propisuje određena prava i naknade za putnike koji se suočavaju s kašnjenjima, otkazivanjima ili prebukiranjem letova.

Prema ovoj uredbi, putnici imaju pravo na naknadu do oko 1.200 KM po letu ako njihov let kasni više od tri sata, bude otkazan ili je otkazan manje od dvije sedmice prije polaska. Osim toga, zračni prijevoznici obvezni su pružiti hitnu pomoć, pokriti hotelske troškove i informisati putnike o njihovim pravima.

Pravne tehnološke firme, pomažu putnicima da ostvare svoja prava i naknade od zračnih prijevoznika. Ove firme uzimaju proviziju samo ako su uspješne u ostvarivanju odštete, čime olakšavaju pristup pravdi putnicima.

Međutim, upkos pravima putnika, neki zračni prijevoznici često odbijaju platiti naknadu, posebno u slučaju nenadanih okolnosti poput oluja, zatvaranja zračnog prostora ili štrajkova. Putnici se suočavaju s izazovom dokazivanja da nije bilo nenadanih okolnosti kako bi ostvarili svoja prava.

Uprkos postojećim pravima, pojedini stručnjaci predlažu prilagodbe, poput povećanja visine naknada povezanih s inflacijom ili produženja vremenskog okvira za podnošenje zahtjeva za naknadu.

Dok pravne tehnološke firme pružaju korisnu uslugu u ostvarivanju prava putnika, izazovi i kontroverze i dalje postoje u odnosu na isplatu naknada zračnim prijevoznicima, a moguće su buduće promjene u regulativama kako bi se unaprijedila zaštita putnika u zračnom prometu.