Najavljena ulaganja u bh. aerodrome, novi kontrolni toranj za Sarajevo

Posted by

Direktor Agencije za pružanje usluga u zračnoj plovidbi Bosne i Hercegovine (BHANSA), Davorin Primorac, najavio je značajna ulaganja u sva četiri aerodroma u zemlji. Prema njegovim riječima, osigurana je projektna dokumentacija, a sada se čeka dozvola za izgradnju u Ortiješu kod Mostara, gdje se nalazi uprava BHANSA-e, uključujući i novi savremeni centar za obuku kontrolora zračnog saobraćaja.

Osim toga, planirana je i rekonstrukcija, sanacija, uređenje i proširenje objekta u Banjoj Luci, gdje su pripremni radovi već u toku za uvođenje radarske kontrole u jedinici prilazne i aerodromske kontrole letenja Banja Luka.

U Sarajevu, BHANSA planira projektovanje potpuno novog kontrolnog tornja na novoj lokaciji u saradnji sa Međunarodnim aerodromom Sarajevo.

U Tuzli je BHANSA već završila sanaciju i modernizaciju kupole kontrolnog tornja, a planirano je i uređenje pridruženih zgrada kontrolnog tornja te meteoparka. Primorac je naglasio da su ova ulaganja logičan razvojni korak nakon preuzimanja kontrole nad zračnim prostorom Bosne i Hercegovine, te da u narednom periodu očekuje značajan porast obima zračnog saobraćaja.

Ova ulaganja će omogućiti modernizaciju aerodroma, unapređenje infrastrukture i opreme, kao i povećanje bezbjednosti i kvaliteta usluga. To će značajno doprinijeti razvoju turizma i ekonomije u Bosni i Hercegovini, kao i poboljšanju regionalne povezanosti i međunarodne saradnje.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *