Ministar Delić i EU delegacija raspravljaju o efikasnoj realizaciji programa podrške siromašnim domaćinstvima u BiH

Posted by

Upriličen je sastanak između federalnog ministra rada i socijalne politike Adnana Delića i predstavnika EU delegacije u Bosni i Hercegovini kako bi se razmotrio najefikasniji model za realizaciju Programa podrške energetski siromašnim domaćinstvima. Ovaj program je inicijativa Europske unije s ciljem ublažavanja negativnih socio-ekonomskih posljedica energetske krize. Ukupno 64.534.646,00 KM će biti transferirano drugim nivoima vlasti i fondovima kako bi se pružila podrška najugroženijim domaćinstvima u Federaciji BiH.

Ministar Adnan Delić je istakao da su sredstva doznačena Ministarstvu finansija Federacije BiH, dok je Ministarstvo rada i socijalne politike pripremilo Program utroška sredstava koji će biti razmatran na jednoj od narednih sjednica Vlade Federacije. Nakon usvajanja programa, Ministarstvo će moći potpisati sporazume sa lokalnim samoupravama i raspisati Javni poziv. Potpisivanje sporazuma o saradnji između jedinica lokalne samouprave i Federalnog ministarstva je ključni korak za raspodjelu sredstava i provođenje mjera podrške siromašnim domaćinstvima.

Gianluca Vannini, šef odjela društvenog razvoja i civilnog društva Delegacije EU u BiH, naglasio je opredjeljenje EU da doprinese realizaciji ovog programa podrške. Njihov cilj je efikasna implementacija programa kako bi pomoć stigla do najugroženijih pojedinaca, onih koji se teško snalaze sa svojim financijskim obavezama.

Ministar Delić i predstavnici EU delegacije također su razgovarali o prioritetnim projektima i aktivnostima Ministarstva rada i socijalne politike u tekućem mandatu. Ministar je istakao važnost izrade socijalnih karata i daljnje digitalizacije baze korisnika socijalnih usluga kako bi se poboljšala oblast socijalne politike i usmjerila podrška prema onima kojima je najpotrebnija. Ova inicijativa je pohvaljena od strane delegacije EU, jer će unaprijediti socijalnu zaštitu i omogućiti da sistem socijalne zaštite bolje prepozna pojedince koji su u potrebi.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *