LinkedIn – mreža za posao ili samo virtuelna iluzija: Iskustva korisnika otkrivaju stvarnost zapošljavanja

Posted by

LinkedIn je često percipiran kao ključna društvena mreža kada je riječ o traženju posla, ali koliko su stvarna iskustva ljudi u pronalaženju zaposlenja putem ove platforme? Pitanje je postavljeno na Twitteru, a odgovori su pokrenuli zanimljivu raspravu.

Jedan korisnik dijeli svoje iskustvo: “Dobivao sam ponude, išao na intervjue, ali ništa konkretno. Doduše, u aktualnoj firmi sam već skoro sedam godina, ali vidim da isti oglasi izlaze i na LinkedInu firme, kao i interno na workday/careers itd.”

Drugi korisnik dodaje: “Mi smo tako zaposlili kiropraktičara i fizioterapeuta.” No, rasprava nije jednostavna jer se javljaju različita mišljenja.

“Znam samo njih 1000 koji kažu da nema teorijske šanse da se neko zaposli bez LinkedIna. Ali ne poznajem nikoga ko se stvarno tako zaposlio”, komentariše jedna osoba.

Druge priče uključuju pozitivna iskustva poput: “Evo ja, mijenjam firmu, a oglas za posao sam vidio tamo”, i “Znam nekoliko njih”, dok neki naglašavaju da su ovi slučajevi često povezani s područjem informacijske tehnologije.

Raspon komentara otkriva raznolikost iskustava korisnika na LinkedInu, sugerirajući da, iako platforma može biti korisna, sam proces zapošljavanja ovisi o različitim faktorima.