Ko najbolje, a ko najlošije živi u Evropi: Evo gdje je BiH

Posted by

Iako se BiH može pohvaliti bogatom kulturom i povoljnom prirodnom okolinom, analiza je pokazala da je zemlja na dnu evropske liste kvaliteta života. Luksemburg, Nizozemska i Island su među vodećima, dok BiH tek zauzima 29. mjesto na listi koja obuhvata 37 zemalja.

Podaci portala “Numbeo” ističu niz faktora, uključujući troškove života, kupovnu moć, sigurnost, zdravstvenu zaštitu, klimu i populaciju. BiH se našla daleko iza mnogih zemalja, uključujući Bugarsku i Rumuniju, što ukazuje na nesrazmjer između prosječnih primanja i troškova života.

Iako su troškovi života u BiH niži od nekih zemalja poput Portugalije i Grčke, prosječna plata od oko 1.300 KM ne može pokriti sindikalnu potrošačku korpu od 2.590 KM. Ovaj jaz između primanja i troškova smanjuje kupovnu moć građana i negativno utiče na kvalitet života.

Bezbjednost i zdravstvena zaštita su oblasti u kojima BiH stoji bolje u odnosu na ekonomske faktore. Iako je indeks bezbjednosti značajno poboljšao prosjek kvaliteta života, zdravstvena zaštita i dalje zaostaje u poređenju sa mnogim drugim evropskim zemljama.

Kako bi se popravio kvalitet života, ekonomisti naglašavaju potrebu za sistemskim reformama i stvaranjem povoljnog poslovnog okruženja koje bi privuklo investicije i otvorilo nova radna mjesta. Odbijanje političkih lidera da sprovedu ove mjere doprinosi stagnaciji ekonomije i niskom životnom standardu građana BiH.