,

Kada prelazimo na zimsko računanje vremena?

Posted by

Zimsko i ljetno računanje vremena, predstavlja praksu koja se primjenjuje u mnogim zemljama širom svijeta. Ideja iza ovog sistema je iskoristiti svjetliji dio dana tokom ljetnih mjeseci i tako pomoći u boljem iskorištavanju prirodnog svjetlosnog ciklusa. Ova praksa podrazumijeva pomjeranje kazaljki na satu unaprijed tokom ljeta, kako bi dan trajao duže, dok se tokom zimskih mjeseci kazaljke vraćaju unazad kako bi se osiguralo više svjetla u jutarnjim satima.

U Bosni i Hercegovini, kao i u mnogim drugim zemljama, zimsko računanje vremena počinje posljednjeg vikenda u oktobru. Ove godine, ta promjena će se desiti u nedjelju, 29. oktobra, kada će kazaljke biti pomjerene sa 3 na 2 sata iza ponoći.

Međutim, postavlja se pitanje hoće li ovakva praksa ostati nepromijenjena u budućnosti. Evropska komisija je prije četiri godine predložila ukidanje sezonskog pomjeranja sata posljednje nedelje u martu i oktobru. Ovaj prijedlog je podržao Evropski parlament, ali njegova implementacija zahtijeva saglasnost država članica Evropske unije. Ideja je da se očuva ista vremenska zona tokom cijele godine, čime bi se eliminisala potreba za promjenama koje mogu stvarati konfuziju.

Dok se rasprava oko ukidanja ili zadržavanja pomjeranja sata nastavlja, jedno je sigurno: promjene u računanju vremena će i dalje ostati tema koja nas svake godine podsjeća na prirodu vremena i svjetlosti koja nas okružuje.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *