Još nema odluke Kantonalnog suda: Općina preuzela otoke državne imovine, ignoriše zakon

Posted by

Općina Neum upisala se kao vlasnik otoka Veliki Školj i Mali Školj, iako su ti otoci državna imovina, potvrdilo je Pravobraniteljstvo BiH u odgovoru na pitanje Šerifa Špage, zastupnika u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

Ova informacija postala je poznata kada je Pravobraniteljstvo podnijelo žalbu na tu odluku, izražavajući zabrinutost zbog kršenja zakona o zabrani raspolaganja državnom imovinom. Uprkos žalbi, Kantonalni sud u Mostaru još nije donio odluku.

Općina Neum je, osim otoka, 2019. godine upisala i dio morske obale na sebe kao vlasnika.

Iako je jasno da se radi o državnoj imovini, Općina Neum je ignorisala ovu činjenicu i nastavila s postupkom upisa. Pravobraniteljstvo BiH naglasilo je da je podnijelo žalbu na rješenje Općinskog suda u Čapljini i predložilo njegovo poništenje, no još uvijek nema odluke Kantonalnog suda u Mostaru.

Ova situacija izaziva dodatnu pažnju jer je Općina Neum već 2009. godine priznala da su otoci Veliki Školj i Mali Školj državna imovina. U dokumentima dostavljenim OHR-u tada su navedeni kao “ostala državna imovina”. Uprkos tom priznanju, Općina Neum je deset godina kasnije odlučila upisati otoke kao svoje vlasništvo.

Pitanje vlasništva nad otocima Veliki Školj i Mali Školj odnosi se na dugotrajni spor između Bosne i Hercegovine i Hrvatske, dodatno otežavajući pitanje granice između dvije zemlje.