Javne nabavke u BiH: Jedna firma uložila čak 147 žalbi samo u 2023. godini

Posted by

U Bosni i Hercegovini, brojni infrastrukturni projekti su obustavljeni zbog sve učestalije pojave “profesionalnih žalitelja”, koji se koriste zloupotrebom pravne zaštite kako bi blokirali ili odgodili javne nabavke.

Ova pojava postaje sve alarmantnija, što predstavlja ozbiljan izazov za efikasno provođenje infrastrukturnih projekata i nabavki potrebne opreme.

Firma koja se bavi proizvodnjom metalnih konstrukcija istaknula se kao jedan od najaktivnijih “profesionalnih žalitelja”, podnoseći čak 147 žalbi samo u 2023. godini.

Ovaj trend se nastavlja, a postupci procesne odbacivosti žalbi postaju sve češći, dok se kompanije poput ove koriste advokatima kako bi naplatile troškove.

Uzrok ovog problema leži u nedostatku efikasnih mehanizama za suzbijanje zloupotrebe pravne zaštite u procesima javnih nabavki.

Ovo ne samo da usporava razvoj infrastrukture i opskrbe potrebnom opremom, već također dovodi do financijskih gubitaka i gubitka povjerenja u javne institucije.

Postavlja se pitanje jesu li u ovim slučajevima prisutni elementi krivičnih djela te je potrebno provesti veću istragu kako bi se otkrili i procesuirali krivci. Osim toga, neophodno je uspostaviti strože propise i nadzor kako bi se spriječila daljnja zloupotreba pravne zaštite u procesima javnih nabavki.

Situacija postaje alarmantna, a potrebno je hitno djelovanje kako bi se osiguralo da procesi javnih nabavki budu transparentni, pošteni i efikasni, te kako bi se spriječila daljnja šteta za javni sektor i ekonomija u cjelini.