Izvoz malina iz BiH: Preko 40.000 kilograma za tri mjeseca

Posted by

Prodaja malina iz Bosne i Hercegovine, koje su se duže vrijeme nalazile u hladnjačama, konačno je počela, a za tri mjeseca tekuće godine izvezeno je više od 40.000 kilograma tog voća, što je značajan porast u odnosu na prethodnu godinu.

Prema podacima Uprave za neizravno oporezivanje Bosne i Hercegovine, izvoz malina za prva tri mjeseca ove godine iznosio je 40.480 kilograma, čija je vrijednost iznosila 176.246 KM. U istom periodu prošle godine, izvezeno je 37.383 kilograma malina u vrijednosti od 212.246 KM. Izvoz malina tokom tri mjeseca ove godine bio je dominantan u Tursku i Mađarsku, dok prošle godine nije bilo izvoza u ove dvije zemlje, već su se maline izvozile u Poljsku, Italiju i Hrvatsku.

Turska je bila glavno tržište za izvoz malina iz Bosne i Hercegovine, pri čemu je za tri mjeseca ove godine izvezeno 20.480 kilograma u vrijednosti od 92.928 KM. Izvoz u Mađarsku iznosio je 20.000 kilograma, u vrijednosti od 83.318 KM.

Ivan Stojanović, predsjednik Upravnog odbora Udruženja malinara Bratunca, Srebrenice i Milića “Vilamet”, istakao je da je vidljivo da je prodaja konačno počela, pri čemu su kamioni koji prevoze maline svakodnevno prisutni na putevima. Iako nije siguran gdje se točno izvoze maline, prema njegovim riječima, veoma je važno da roba ide, posebno s obzirom na potrebu pražnjenja kapaciteta hladnjača kako bi se omogućila proizvodnja u ovoj godini.

Stojanović također ističe da su cijene po kojima se trenutno prodaju maline niske i nepovoljne za proizvođače, ostavljajući ih u minusu. Ipak, smatra da je realna cijena malina oko šest KM te izražava nadu da će se cijene stabilizirati kako bi se omogućila održiva proizvodnja malina u budućnosti.

Ovi podaci o izvozu malina iz Bosne i Hercegovine ukazuju na povoljan početak sezone te na potencijal za dalji rast i razvoj ovog sektora poljoprivrede u zemlji.