IDDEEA BiH i Mimos Malezija: Partnerstvo za razvoj modernog digitalnog identiteta

Posted by

Agencija za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka Bosne i Hercegovine (IDDEEA) stupila je u partnerstvo s renomiranom malezijskom kompanijom Mimos, označavajući ključan korak prema zajedničkom razvoju digitalnog identiteta za građane BiH.

Na sastanku između direktora Mimos-a, Saat Shukri Embonga, i direktora IDDEEA-e BiH, Almira Badnjevića, postignut je dogovor o saradnji s ciljem unapređenja tehnoloških rješenja i razvoja digitalnih identiteta za bh. građane.

Badnjević je istaknuo važnost saradnje između Bosne i Hercegovine i Malezije te najavio inicijativu za bilateralni sporazum između dviju zemalja, koji će obuhvatiti razmjenu znanja, tehnologija i iskustava.

Mimos, strateška agencija u okviru Ministarstva znanosti, tehnologije i inovacija Malezije, ima portfelj istraživanja i razvoja u području mikroelektronike i primijenjenog istraživanja u elektroinženjeringu. Njihova vizija Nacionalne informacijske i komunikacijske tehnologije doprinijela je transformaciji Malezije u zemlju visoke tehnologije.

IDDEEA planira usko sarađivati s Mimos-om kako bi poboljšala digitalni identitet građana Bosne i Hercegovine. Ova saradnja označava značajan korak prema stvaranju modernog, efikasnog i sigurnog sistema digitalnih identiteta za građane zemlje. Očekuje se da će bilateralni sporazum između vlada dodatno podržati razvoj ove tehnološke inicijative, pružajući prostor za šire partnerstvo i razmjenu tehnoloških inovacija između dviju zemalja, saopćeno je iz IDDEEA-e.