Evo kako izgleda investicija vrijedna 400 miliona KM usred BiH

Posted by

Premijer Zeničko-dobojskog kantona Nezir Pivić i ministar za privredu Samir Šibonjić su održali sastanak s predstavnicima britanske kompanije Adriatic Metals BH, najavljujući svečano otvaranje novog rudnika srebra, cinka i olova u Varešu.

Investicija vrijedna oko 400 miliona KM obuhvata savremene rudarske tehnologije, poznate kao “zeleno rudarenje”.

Novi kompleks, koji obuhvata postrojenja za vađenje, transport i obradu rude, te nove puteve, tunel i pruge, predstavlja najveću poslijeratnu investiciju u Bosni i Hercegovini.

Planirano je svečano otvaranje početkom marta, što će označiti historijski dan za Vareš, Zeničko-dobojski kanton, Federaciju BiH i državu.

Premijer Pivić ističe podršku Vlade za oživljavanje rudarstva u Varešu te naglašava važnost projekta za ekonomski razvoj regije. U cilju dodatnih prihoda, formirat će se zajedničko povjerenstvo koje će utvrditi veći iznos koncesijske naknade za eksploataciju rude.

Adriatic Metals BH potvrđuje predanost saradnji s domaćim dobavljačima i radnom snagom, čime je već potpisan ugovor od 133 miliona KM s dobavljačima iz Zeničko-dobojskog kantona. Od trenutno zaposlenih 255 radnika, većina dolazi iz ovog kantona, potvrđujući lokalnu angažiranost kompanije.