Eksploatacija i maltretiranje radnika iz Bosne i Hercegovine u Njemačkoj

Posted by

U posljednjem izvještaju njemačkih medija, svjedočenja građevinskih radnika iz Bosne i Hercegovine o eksploataciji i maltretiranju pokazuju tamnu stranu rada u Njemačkoj. Tahir, Jovan i Saša, koji su ljetos došli iz Bosne i Hercegovine kako bi radili na proširenju optičke mreže u njemačkom gradu Mossingenu, iznijeli su svoja neugodna iskustva.

Uprkos obećanjima o ugovoru o radu, zdravstvenom i socijalnom osiguranju, radnici tvrde da su ih poslodavci iz Slovenije i Hrvatske iskoristili. Satnice nisu isplaćene, a novac koji im duguje poslodavac hitno im je potreban. Dodatno, još dvadeset ljudi tvrdi da su imali slična iskustva s istim poslodavcem.

Ova situacija nije izolirani incident, već dio šireg problema u Njemačkoj. Desetine sličnih slučajeva zabilježeno je širom zemlje od 2022. godine. Radnici se žale na rad na crno, ekstremno dugačke radne dane, organizirani kriminal i trgovinu ljudima, a sve to se događa usred velikog širenja optičke mreže.

Nedostatak transparentnosti u sistemu podizvođača često predstavlja problem za radnike.

Primjer toga je Dawid Serafin iz Poljske koji nije uspio dobiti plaću nakon što mu je poslodavac ostao dužan.

Uprkos sudskoj presudi, plata mu ni tada nije uplaćena, jer je kompanija podnijela zahtjev za stečaj. Serafin se trebao obratiti sljedećem odgovornom licu u lancu podizvođača, ali nije znao ko je to. S obzirom na prethodno navedeno, sve su učestaliji pozivi da pooštravanjem zakona kako bi se zloupotrebe spriječile, prenosi tagesschau.

U odgovoru na ove izazove, sve su učestaliji pozivi za pooštravanjem zakona kako bi se spriječile zloupotrebe radnika.

Transparentnost u lancu podizvođača i strože zakonske mjere mogu pridonijeti rješavanju problema eksploatacije radnika iz inozemstva u Njemačkoj.