Društveni mediji i mentalno zdravlje mladih: Raste depresija i usamljenost

Upozorava se na zabrinjavajuće trendove u mentalnom zdravlju mladih osoba, ističući da su pokazatelji depresije, tjeskobe, usamljenosti i nepovjerenja postali negativniji od 2012. godine. Društveni mediji, koji su obećavali povezanost, sada su pod lupom kao potencijalni uzrok krize izolacije među mladima.

Razina tjeskobe, depresije i usamljenosti među mladima značajno je porasla od uvođenja društvenih medija i sveprisutnog vremena provedenog pred ekranima.

Izazovi povezani s društvenim medijima postaju sve očitiji, posebno s najnovijim platformama poput TikToka, koje vjerojatno imaju još veći utjecaj na mentalno zdravlje mladih. Osim toga, posljedice vremena provedenog ispred ekrana tek počinjemo razumjeti, s kompleksnim posljedicama na razvoj mladih mozgova.

Zbog vremena provedenog pred ekranima, naglašavajaju u istraživanju da je prostor za razvoj kreativnosti i mašte često zanemaren.

Društveni mediji ne samo da ograničavaju vrijeme provedeno vani, nego također potiču osjećaje zavisti, ljubomore i nepovjerenja. Studija objavljena u Journal of Personality and Social Psychology pokazuje da pregledavanje feedova društvenih medija često izaziva negativne emocije poput zavisti, umjesto empatije ili radosti.

Stručnjaci naglašavaju važnost odgovornog roditeljstva u eri digitalnih medija. Kao što roditelji pripremaju djecu za plivanje u otvorenim vodama, tako bi trebali pružiti odgovarajuće vještine i sigurnost za korištenje društvenih medija.

Uprkos individualnim naporima, stručnjaci naglašavaju potrebu za širom regulativom. Europska unija predložila je propise kojima bi društvene mreže bile odgovorne za štetu i transparentne u korištenju algoritama.

Related Posts