Diplomatski susret u BiH: Austrijski, italijanski i njemački ministri razmatraju Europski put

Posted by

Sarajevo se priprema za intenzivan diplomatski susret ovog tjedna jer ministri vanjskih poslova Austrije, Italije i Njemačke planiraju posjetiti zemlju. Posjete dolaze uoči ključne sjednice Evropskog vijeća, a glavna tema razgovora bit će evropski put Bosne i Hercegovine, kao i procjena razine ispunjenosti reformi pred odlučujuću sjednicu Vijeća Evrope u martu.

Austrijski ministar vanjskih poslova Alexandar Schallenberg i njegov talijanski kolega Antonio Tajani prvi će stići u posjetu. Očekuje se da će razgovarati s bh. ministrom vanjskih poslova o trenutnom stanju i potrebi daljnjih reformi. Njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock također će posjetiti Bosnu i Hercegovinu, a njezin dolazak dolazi u ključnom trenutku za zemlju koja se suočava s pitanjima vezanim uz europski put.

Osim razgovora o evropskom putu, vlasti Bosne i Hercegovine nadaju se da će se raspraviti i ključni reformski zakoni, uključujući onaj o sprječavanju sukoba interesa.

Ove posjete dolaze u vrijeme kada je zemlja suočena s nizom izazova, uključujući poteškoće u provedbi nekih reformi i pitanja oko izbornog zakonodavstva.

Očekuje se da će ova diplomatska inicijativa pridonijeti razumijevanju trenutnog stanja u zemlji i pružiti podršku potrebnim reformama kako bi Bosna i Hercegovina ostvarila napredak prema europskim integracijama.