Crnogorci lansiraju svoj prvi satelit u svemir

Posted by

Montenegro Space Research, organizacija koja okuplja mlade i talentirane umove, predstavlja projekt “Luča” – satelit koji će Crnu Goru lansirati u svemirsku eru.

Projekt, potpomognut financijskom podrškom Vlade Crne Gore i bivšeg premijera Dritana Abazovića, označava hrabro koračanje Crne Gore u prostor beskraja. Ovaj ambiciozni pothvat ne samo da donosi tehnološki proboj, već postavlja Crnu Goru na kartu globalnih svemirskih istraživanja.

Satelit “Luča” je rezultat marljivog rada mladih inovatora i njihove strasti za svemirskim istraživanjima. Ovaj izuzetan poduhvat, koji je već prošao kroz niz ključnih testova, sada se priprema za lansiranje u decembru ove godine s ruskog kosmodroma Vostočni. Sojuz raketa, jedna od najpouzdanijih u svijetu, bit će nositelj “Luče” na putu prema orbiti.

Nikola Perović, član Montenegro Space Research, objašnjava da je “Luča” već 90 posto završena, fokusirajući se na tehničke aspekte projekta. Međutim, prije nego što ovaj satelit krene na svoje putovanje, čeka ga niz složenih testova kako bi se osigurala njegova potpuna funkcionalnost i izdržljivost u svemirskim uslovima.

Svemirski put “Luče” nije samo tehnički izazov, već i prilika za Crnu Goru da se pokaže u svemirskoj zajednici. Satelit će biti u orbiti tokom tri godine, tokom kojih će prikupljati važne informacije. Zahvaljujući radio-amaterskim frekvencijama, podaci prikupljeni od strane “Luče” bit će dostupni globalnoj svemirskoj zajednici.

Opremljen visokom rezolucijom kamera i senzorom za praćenje čestica iz Moskovskog univerziteta, “Luča” ima zadatak proučavanja svjetlosti i pomaže u istraživanju čestica oslobođenih tokom sunčevih oluja.