Cijene rentanja stana će rasti: Postajemo privlačni strancima, njima nije skupo

Posted by

Nekretnine ostaju izuzetno skupe za prosječni džep bh. građana, a cijene su i dalje u porastu.

Unajmljivanje stanova za većinu Bosanaca i Hercegovaca i dalje je jedini način da imaju krov nad glavom. Tako su mnogi, neki zbog posla, školovanja ili čak ženidbe ili udaje, primorani da, shodno mogućnostima, pronađu rentani kutak za život.

Cijene su različite, a najtraženiji su garsonijere i jednosobni stanovi, čija mjesečna zakupnina košta od 300 do 750 KM. Na veću cijenu utiče lokacija, ali i uređaj stana.

Za one s dubljim džepom, tu su i najnoviji stanovi, u kojima niko prije nije živio, jer su takvi i najskuplji, a njihova cijena mjesečno je i do 3.000 KM!

Prosječna cijena stana u novogradnji u Sarajevu je u trećem kvartalu 2023. iznosila 3.543 KM/m2, pa čak i duplo u određenim zonama dok je prosječna neto plata u Sarajevskom kantonu u septembru 2023. iznosila 1.549 KM.

To znači da je za kvadrat stana potrebno izdvojiti 2,3 cijele plate, odnosno da je za kupovinu novog stana od 50 m2 u vrijednosti od 177.150 KM potrebno izdvojiti 114 cijelih plata, tj. raditi 9,5 godina samo za stan.

Ako u obzir uzmemo realniji scenario po kojem trećinu plate od 516 KM izdvajamo za kupovinu stana (tj. vraćanje rate stambenog kredita), za kupovinu pomenutog stana je potrebno izdvojiti 343 rate. Drugačije rečeno, potrebno je 28,6 godina da na ovakav način vratimo kredit.