,

Cijene ogrjeva skočile do 30 posto u avgustu

Posted by

Dok se ljeto bliži kraju, građani već sada razmišljaju o nadolazećoj zimi i troškovima grijanja. Ove godine, nabavka ogrjeva za mnoge je postala veliki izazov s obzirom na značajno povećanje cijena.

Nedavno je zabilježen rast cijena ogrjeva za čak 30 posto, a stručnjaci predviđaju dodatni skok cijena do jeseni. Zbog tog straha od budućeg poskupljenja, građani Bijeljine su se požurili da osiguraju svoj ogrjev za predstojeću zimu. Prema mišljenju većine građana, iako je skupo, grijanje je nužnost koju ne mogu zanemariti.

Prosjek domaćinstava u regiji Semberija troši između 6 i 10 kubnih metara drva te između 5 i 6 tona uglja tokom sezone grijanja. Prodavci ističu da su cijene ogrjeva porasle dramatično u odnosu na prošlu godinu. Osim poskupljenja drva za 20 KM po kubiku, transport je također skuplji za 10 KM po kubiku, a ponuda drva je osjetno smanjena. Cijena drveta po kvadratnom metru sa dostavom na adresu iznosi 150 KM. Ugalj je dostigao cijenu od 220 KM po toni, prema riječima prodavca Radomira Stojanovićam, za BHRT.

Neki građani su prethodnih godina prešli na grijanje na struju kako bi izbjegli rastuće cijene čvrstih goriva. Međutim, stručnjaci upozoravaju da ni grijanje na struju više neće biti ekonomska i pouzdana opcija. Očekuje se da će proizvođači struje prilagoditi svoje cijene, što će rezultirati značajnim poskupljenjem grijanja na struju ukoliko se veliki broj potrošača prebaci na ovu opciju. Također, postavlja se pitanje kapaciteta električne mreže u tom slučaju.

U cilju olakšanja finansojskog tereta građana, ali i rješavanja problema zagađenja zraka tokom zimskih mjeseci, grad Bijeljina je najavio subvencije za ugradnju toplotnih pumpi. Dva javna poziva su već raspisana, a maksimalan iznos subvencije iznosi šest hiljada KM ili 30 posto ukupne cijene. Ova inicijativa ima za cilj podsticanje građana da pređu na održive i ekološki prihvatljive načine grijanja.

U nadi da će subvencije pomoći građanima da uštede na troškovima grijanja, te istovremeno doprinijeti smanjenju zagađenja zraka, Bijeljina se priprema za izazove predstojeće zime. Svi se slažu da su trenutni ekonomski i ekološki uvjeti potaknuli razmišljanje o boljim načinima grijanja, kako bi se sačuvali kućni budžeti i okoliš.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *