Četiri decenije od ZOI u Sarajevu: Ponovo osjetiti olimpijski duh i poslati pozitivnu priču u svijet

Želimo ponovo osjetiti olimpijski duh, želimo da ova godišnjica obilježavanja bude bogata kako sportskim, tako i kulturnim događajima, želimo da svima – od najmlađih do osoba treće životne dobi i svim našim gostima pružimo jedan program i da svi zajedno kreiramo pozitivnu priču koju ćemo opet iz Sarajeva poslati u svijet, poručeno je danas u Sarajevu na predstavljanju programa obilježavanja 40. godišnjice Zimskih olimpijskih igara održanih 1984. u Sarajevu, javlja Anadolu.

Na obilježavanju 40. godišnjice Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu bit će Jure Franko, ali i britanski par u klizanju Džejn Torvil (Jayne Torvill) i Kristofer Din (Christopher Dean), te mnogi drugi dobitnici olimpijskih medalja, visoki zvaničnici Međunarodnog olimpijskog komiteta, Evropskog olimpijskog komiteta, predstavnici pobratimskih gradova, kao i predstavnici svih nivoa vlasti u BiH, mnogi turisti i sugrađani.

Povodom 40. godišnjice održavanja Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu 10. februara će biti organizovan i koncert Tonija Cetinskog ispred Vječne vatre.

Jedan od primarnih ciljeva obilježavanja 40. godišnjice ZOI’84 je kratkotrajno, ali intenzivno stavljanje Sarajeva u centar medijske pažnje javnosti zainteresovane za olimpijski pokret, zimske i druge sportove, te kulturne i umjetničke događaje, a s namjerom da Sarajevo, uskoro, ponovo bude domaćin velike olimpijske sportske manifestacije.

– U mjesecu februaru, zajedno sa drugim članovima iz olimpijske porodice, slavit ćemo olimpizam i naše vrijedno sportsko nasljeđe. Složit ćete se da, uprkos smjeni generacija, olimpijski duh živi u ovom gradu i u svakom Sarajevu – poručeno je danas u Sarajevu.

Gradonačelnica Grada Sarajeva Benjamina Karić kazala je da smo danas dobili poseban poklon, a to je snježni pokrivač.

– Sve nekako podsjeća na ona lijepa vremena 1984. kada je Sarajevo bilo centar svijeta, centar regije i naša zajednička želja je da to opet oživimo. Nakon sjajnog dočeka Nove godine, nakon sarajevske priče, nastavljamo sa odličnim temama i nastavljamo sa sjajnim događajima koji će donijeti jednu posebnu svježinu i vedrinu našem gradu. Mislim da danas imamo poseban razlog da budemo ponosni – 40 godina olimpizma, 40 godina Zimskih olimpijskih igara, čiji duh živi i danas u našem gradu i na što smo ponosni svi – Sarajke i Sarajlije, Bosanci i Hercegovci, ali i svi oni gosti grada koji su imali priliku doći u Sarajevo i biti dio ove fantastične priče – izjavila je Karić.

Ukazala je i na ponos što pripadamo porodici olimpijskih gradova, a danas na zimske olimpijske igre svi imamo samo najljepša sjećanja.

– Želimo ponovo osjetiti olimpijski duh, želimo da ova godišnjica obilježavanja bude bogata kako sportskim, tako i kulturnim događajima, želimo da svi od najmlađih do osoba treće životne dobi i svih naših gostiju da pružimo jedan program i da svi zajedno kreiramo pozitivnu priču koju ćemo opet iz Sarajeva poslati u svijet. Mi danas iz Sarajeva šaljemo jednu poruku zajedništva, jednu poruku ljepote i da, Sarajevo je bilo centar svijeta i Sarajevo će opet 2024. godine, obilježavanjem 40. godišnjice zimskih olimpijskih igara, pokazati da je i dalje srce Evrope i centar svijeta kada je u pitanju organizacija ovakvih sličnih kulturnih manifestacija – poručila je Karić.

Istakla je da je Sarajevo prijestolnica ne samo kulture nego i sporta, gostoljubivosti i prijateljstva.

– Kao takvi, mi smo istinsko srce Evrope. I ove godine ćemo, kroz obilježavanje 40. godišnjice, promovisati civilizacijske, olimpijske vrijednosti, solidarnost i zajedništvo, sve za dobrobit sporta i mira. Pripremili smo bogat program, kulturni i sportski – naglasila je Karić.

O programu obilježavanja govorio je i predsjedavajući Odbora za organizaciju obilježavanja 40. godišnjice ZOI održanih 1984. godine u Sarajevu Jasmin Ademović, predsjedavajući Gradskog vijeća.

Prema njegovim riječima, Zimske olimpijske igre su sigurno najbolje organizovane igre do tada, a možda i do današnjih dana.

– Olimpijada je prezentovala Sarajevo u svijetlu mladosti, mira, prijateljstva, ljubavi i svega što olimpizam nosi u sebi. Sarajevo je tih dana bilo glamurozno mjesto okupljanja sportista, turista, novinara iz cijelog svijeta. Igre su među učesnicima, a i među gledateljima, ostale u vrlo dobrom sjećanju. Svima je posebno bilo drago što je slovenski alpski skijaš Jure Franko osvojio srebrnu medalju u veleslalomu, te prvu medalju koju će Jugoslavija dobiti na zimskim olimpijadama. Ipak, najveće zvijezde Sarajevske olimpijade su bili učesnici umjetničkog klizanja. Najbolji dojam je ostavio britanski par Džejn Torvil i Kristofer Din koji su osvojili zlatnu medalju – podsjetio je Ademović.

Potvrdio je da će gosti na obilježavanju 40. godišnjice biti Jure Franko, ali i britanski par u klizanju Džejn Torvil i Kristofer Din, te mnogi drugi dobitnici olimpijskih medalja, visoki zvaničnici Međunarodnog olimpijskog komiteta, Evropskog olimpijskog komiteta, predstavnici pobratimskih gradova, kao i predstavnici svih nivoa vlasti u BiH, mnogi turisti i sugrađani.

– S intencijom da evociramo uspomene, te da Sarajevo opet stavimo u duh olimpizma, grad Sarajevo je formirao organizacijski odbor koji je vrijedno radio u protekloj 2023. godini kako bi osigurali što kvalitetniji program, kao i finansiranje programa, kako bi svaka sportska, kulturna, revijalna ili edukativna manifestacija bila organizovana i održana na najvišem nivou. Takmičenja će se održavati na Bjelašnici, Jahorini, Igmanu, Dvorištima, Skenderiji, te na mnogim drugim lokacijama u Sarajevu – pojasnio je Ademović.

Naveo je da planiraju da februar bude olimpijski mjesec sa mnoštvom sportskih i kulturnih sadržaja.

– U kooperaciji sa Skijaškim savezom Bosne i Hercegovine, Grad Sarajevo je podržao organizaciju FIS Kup Igmana 2024. godine, to je takmičenje u skijaškom trčanju. Jedno od najprestižnijih takmičenja koje će se održati i koje smo podržali i gdje ćemo iskoristiti priliku da promovišemo 40. godišnjicu jeste Evropa Kup, to je takmičenje također koje se održava na Bjelašnici. Zatim podržali smo i Balkan Kup 2024. godine koji se održava na Dvorištima, to je takmičenje u biatlonu. Zatim Skijaški klub Sarajevo organizuje trku “Djeca za mir u svijetu”. Zatim Snowboard klub Freestyle organizuje FIS Kup Sarajevo takmičenje u snowboardu – pojasnio je Ademović.

Naveo je da u kooperaciji sa Savezom klizačkih sportova Bosne i Hercegovine, organizuju međunarodno takmičenje Sarajevo Open 2024. godine, takmičenje u umjetničkom klizanju i očekuje se dolazak Džejn Torvil i Kristofer Din 14. februara u Skenderiji na finalno veče revijalnog programa umjetničkog klizanja.

Pored spomenutih takmičenja, tokom februara bit će organizovano još mnogo drugih takmičenja.

– Cilj ovoga što mi radimo nije samo, kao što se u javnosti moglo vidjeti, da se sjetimo svega onoga što je bilo 1984. u Sarajevu, već da nastavimo tradiciju nakon što smo uspješno organizovali EYOF, da pokušamo u grad Sarajevo dovesti ponovo jedno veliko takmičenje kao što su Omladinska olimpijada, to jest Youth Olympic Games 2032. godine – izjavio je Ademović.

Najavio je i koncert Tonija Cetinskog 10. februara ispred Vječne vatre u Sarajevu.

– Ono što mogu da kažem je da sam stvarno istinski ponosan što smo ovdje svi zajedno u predivnom Olimpijskom muzeju. Ono na šta sam stvarno istinski ponosan jeste da mnogi ski-centri regiona su sanjali da imaju jedno ozbiljno takmičenje kao što je Evropa Kup. Evropa Kup se dešava na Bjelašnici. Evropa Kup, Super G će biti ove godine u februaru na olimpijskoj ljepotici Bjelašnici – rekao je ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Kenan Magoda.

Predsjednik Olimpijskog komiteta BiH Izet Rađo rekao je da su na godišnjicu pozvali autoritete Međunarodnog olimpijskog komiteta i Evropskog olimpijskog komiteta i oni su se sa zadovoljstvom odazvali.

– I ono što je važno, ova prilika nam daje mogućnost da međunarodni autoriteti susretnu se sa političkim autoritetima u BiH i razgovaraju o iznimno važnom projektu za budućnost, a to Youth Olympic Games Sarajevo 2032. godine. Siguran sam da ćemo u toku proslave Zimskih olimpijskih igara iz 1984. godine napraviti značajan iskorak za budućnost i da ćemo u narednom periodu ovdje se susretati kako ćemo iznositi korak po korak, kako se primičemo tom značajnom takmičenju jer mi iz Olimpijskog komiteta smo optimisti – pojasnio je Rađo.

Zimske olimpijske igre održane su od 8. do 19. februara 1984. u Sarajevu. Na Igrama su u šest sportova nastupila 1.272 takmičara iz 49 zemalja.

Related Posts