Centralna banka BiH čuva blago: Dvije tone zlata vrijedne više od 170 miliona maraka u rezervama

Posted by

U vremenima kriza, nestabilnosti valuta i zaokreta u monetarnoj politici, količina zlata koju posjeduju države, posebno središnje banke poput Centralne banke BiH, postaje ključni mehanizam osiguravanja stabilnosti.

Prema najnovijim podacima, devizne rezerve Centralne banke BiH iznosile su oko 16 milijardi i 289 miliona maraka, s najvećim dijelom predstavljenim depozitima u inozemstvu, dok se vrijednost zlata procjenjuje na oko 175,4 miliona maraka.

S obzirom na globalni zaokret ka restriktivnoj monetarnoj politici, Centralna banka BiH poduzela je značajne korake u restrukturiranju svojih rezervi, uključujući i prodaju dijela zlata.

Prema riječima bivšeg guvernera CB BiH, prof. dr. Senada Softića, ova strategija pokazala se izuzetno korisnom u ostvarivanju pozitivnih učinaka u teškim vremenima.

Analizirajući prodaju zlata, Softić je naglasio da je prodaja poslužila kao ključni korak u restrukturiranju rezervi te kako su ostvareni značajni financijski dobitci. Da nije bilo ove strategije, CB BiH bi suočila s izazovima prilagodbe restriktivnoj monetarnoj politici, posebno s povećanjem kamatnih stopa. Prodaja zlata omogućila je bankama da ostvare višestruke pozitivne učinke, uključujući financijsku stabilnost i održavanje konkurentske pozicije.

No, Softić za Večernji list također ističe da je cijena zlata vrlo volatilna, te da je prodaja bila strateški potez u kontekstu globalnih promjena u monetarnoj politici. On je naglasio važnost upravljanja rizicima u vlasništvu deviznih rezervi, a prodaja zlata odražava mudro vođenu strategiju u prilagodbi na promjene u globalnom financijskom okruženju.

Devizne rezerve CB BiH predstavljaju ključnu liniju odbrane u očuvanju stabilnosti valute i odgovaranju na izazove globalne financijske dinamike. Nastavak preciznog upravljanja deviznim rezervama bit će od presudne važnosti kako bi se osigurala dugoročna financijska održivost i stabilnost Bosne i Hercegovine.