Čapljinac proizvodi najbolji med u regiji: Kadulju i medljikovac ne može pobijediti niko

Posted by

Porodična tradicija pčelarenja, koja seže unazad 60 godina, prenosi se s generacije na generaciju, čineći Ivicu i njegovu porodicu stručnjacima u ovom području.

U razgovoru za Bljesak.info, Čapljinac Ivica Vučić iz Trebižata, čije je pčelarstvo prepoznato i nagrađivano širom BiH, Hrvatske i Europe, dijeli svoje iskustvo i strast prema pčelarstvu.

Ivica ističe važnost edukacije u pčelarstvu te naglašava kako je danas, uz pristup internetu, lakše pronaći informacije, ali ističe važnost seminara i predavanja vrhunskih stručnjaka iz područja pčelarstva. S obzirom na promjene u poslu, posebno ističe nužnost praćenja novih bolesti i izazova s kojima se pčelari suočavaju.

Hercegovački med, prema riječima Ivice, dobiva posebnu kvalitetu zbog trave koja raste u kršu i kamenu.

On naglašava da je najbolji med od kadulje, ali upozorava na probleme poput smanjenja kadulje i problema u naplati pašarina. Ivica izražava potrebu za aktivnijim djelovanjem pčelarskih udruženja u cilju rješavanja problema poput pašarina i drugih administrativnih poteškoća.

Pčelarstvo za Ivice nije samo posao, već i strast i hobi. Ističe da od pčelarstva nije moguće živjeti, te da većina ljudi koji se time bavi radi to iz ljubavi prema pčelama i prirodi.

Ivica govori o važnosti takmičenja i ocjenjivanja meda, ne samo zbog osvajanja nagrada, već i zbog druženja s drugim pčelarima te uspostavljanja kontakata s kupcima.

Na kraju, Ivica dijeli svoje mišljenje o trenutnom stanju u pčelarskoj industriji, ističući kompleksnost problema kao što su patvorine i nedostatak podrške na tržištu. Izražava nadu da će projekti poput “Mednog puta” doprinijeti poboljšanju situacije i promociji kvalitetnog meda iz Hercegovine.