Britanci postaju vlasnici važne infrastrukture u BiH

Posted by

U najnovijem razvoju događaja na bh. telekomunikacijskom tržištu, Konkurencijsko vijeće Bosne i Hercegovine dalo je zeleno svjetlo za ključnu akviziciju u sektoru iznajmljivanja telekomunikacijskih tornjeva. Vodeći globalni investitor u održivu infrastrukturu, Actis EU Management S à.r.l. iz Luksemburga, preuzima Sky Towers Infrastructure od Mtel, članice Telekom Srbija Grupe, piše Respekt.ba.

Ova odluka Konkurencijskog vijeća uklanja posljednju prepreku za realizaciju ove značajne transakcije koja će promijeniti krajolik telekomunikacijske infrastrukture u Bosni i Hercegovini.

Kao što se već govorilo,  Telekom Srbija Grupa prenijela je vlasništvo nad antenskim stubovima i infrastrukturom na Sky Towers Infrastructure u Srbiji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini. Ova mreža obuhvata ukupno 1.827 antenskih stubova, s 995 u Srbiji, 725 u Bosni i Hercegovini, te 107 u Crnoj Gori.

Telekom Srbija, nakon širenja u regiji, odlučio se na prodaju ove infrastrukture kako bi očistio svoj bilans i prikupio značajna sredstva. Ipak, važno je napomenuti da će Telekom zadržati status zakupca na tim stubovima, nastavljajući koristiti ovu ključnu infrastrukturu.

Actis EU Management S à.r.l., kao vodeći investitor u održivu infrastrukturu sa sjedištem u Londonu, prepoznaje potencijal ovog strateškog poteza te će ubuduće upravljati ključnom telekomunikacijskom infrastrukturom na području Bosne i Hercegovine.

Ova akvizicija predstavlja značajan korak za razvoj telekomunikacijskog sektora u zemlji, otvarajući vrata novim mogućnostima i inovacijama u pružanju telekomunikacijskih usluga.

Svečano potpisivanje ugovora između Actis EU Management S à.r.l. i Mtel-a očekuje se uskoro, a stručnjaci predviđaju da će ova transakcija imati dugotrajan pozitivan utjecaj na telekomunikacijski sektor u Bosni i Hercegovini.