Bosanski startup ruši rekorde: Već prikupili 15 miliona KM investicija

Posted by

Bosanski startup Rolla, osnovan 2019. godine od strane Igora Krezića, stvara inovativnu platformu za zdravlje, prehranu i fitness s ciljem poboljšanja života korisnika. Rolla se ističe sveobuhvatnim pristupom vježbanju u zatvorenom prostoru, na otvorenom i virtualnom svijetu te koristi umjetnu inteligenciju (AI) za praćenje prehrane i zdravstvenih metrika korisnika.

Platforma uključuje dvije aplikacije, “Rolla One” i “Rolla World”, te razvija hardverski nosivi uređaj “Rolla Band” kako bi korisnicima omogućila potpunu kontrolu nad njihovim fitness putovanjem.

Iako još uvijek u beta fazi, Rolla već ima aktivnu zajednicu korisnika koji pružaju povratne informacije za daljnji razvoj proizvoda.

U nedavnoj investicijskoj rundi, Rolla je prikupila značajnih 12,2 miliona maraka, a među investitorima su “Hellen’s Rock” investicijska firma Sache Dragića i izvršni direktor Rimac Grupe, Mate Rimac. Ovaj iznos predstavlja najveću investiciju za startup iz fitness-tech sektora u Središnjoj i Istočnoj Europi.

Rolla planira završiti beta testiranje do kraja godine, a službeno lansiranje planirano je na CES 2025. u Las Vegasu.

Startup također ističe svoj fokus na isporuci vrhunskog proizvoda i trenutno zapošljavanje novih talenata kako bi podržali daljnji razvoj.

Uz podršku jakog tima i investitora, Rolla cilja na promjenu pravila igre u fitness industriji te postizanje značajnog utjecaja na svijest o zdravlju i tjelesnoj aktivnosti.