Bijeljina će prva u BiH imati autoput do Beograda

Posted by

Gradnja autoputa koja će povezati Beograd sa Banja Lukom teče prema planu, a trenutno su najviše napredovali radovi na dionici od Rače do Bijeljine. Očekuje se da će Bijeljina biti prvi grad u Bosni i Hercegovini koji će iduće godine biti spojen s Beogradom, nakon čega će uslijediti povezivanje s drugim gradovima poput Brčkog.

Vršitelj dužnosti direktora Autoputeva Republike Srpske, Nedeljko Ćorić, potvrdio je da se izgradnja autoputa Beograd – Banja Luka, kao dio planiraneog autoputa Beograd – Sarajevo – Beograd, odvija prema predviđenoj dinamici.

Ovaj projekt podijeljen je na tri dionice, a trenutno se najviše napredovalo na trasi od Rače do Bijeljine. Radove na ovoj dionici izvodi konzorcij sastavljen od Integral inženjeringa iz Laktaša, Srbijaautoputa iz Beograda i Instituta za građevinarstvo IG iz Banja Luke.

“Ta dionica, koja je duga 20 kilometara, jedno je od aktivnijih gradilišta autoputa u Republici Srpskoj. U proteklih 16 mjeseci na kompletnoj dužini trase urađeno je podtlo i prvi sloj nasipa, dok je na tri kilometra budućeg autoputa urađen i drugi sloj nasipa. Osim toga, pripremljeno je podtlo i prvi sloj nasipa na dva kilometra buduće petlje Bijeljina sjever s pratećim rampama”, izjavio je Ćorić za Glas Srpske.

Dosad je u sve radove na ovoj dionici uloženo 82,85 miliona maraka, pri čemu su vlade Republike Srpske i Srbije zajedno sudjelovale u financiranju. Preko Drine, iz Srbije, za ovu dionicu do sada je odobreno 19,50 miliona maraka.