BiH i RH grade novi most preko Save

Posted by

U sklopu nastojanja da se ubrza dinamika na projektima od vitalnog značaja za Federaciju Bosne i Hercegovine, fokus je jasno usmjeren na pripreme za izgradnju autoceste koja će povezivati Orašje, Brčko i Tuzlu, s dodatnim planovima za novi most preko rijeke Save, prema navodima portala Večernjeg lista BiH. Trenutačno je trasa dogovorena, a radi se na izradi prostornog plana Posavske županije.

Ministrica saobraćaja i veza Federacije BiH, Andrijana Katić, istaknula je važnost ovog projekta tokom svog posjeta Orašju, gdje je održala radni sastanak s lokalnim dužnosnicima. Na sastanku su prisustvovali Denis Lasić, v. d. direktora Javnog poduzeća Autoceste FBiH, federalni ministar prostornog uređenja Željko Nedić, zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH Ivo Vincetić, ministar saobraćaja, veza i zaštite okoliša Posavskog kantona Pero Radić, ministar privrede, rada i prostornog uređenja Posavske županije Dragutin Živković, te gradonačelnik Grada Orašja Marijan Oršolić.

Razgovarano je o projektu izgradnje autoceste koja će povezivati Tuzlu i Orašje, uz planove za novi most između Orašja i Županje u Hrvatskoj. Trasa je već usuglašena, a precizirani su procesi za izradu projektne dokumentacije, izvlaštenje zemljišta te raspisivanje poziva za izbor izvođača radova. Što se tiče novog mosta, JP Autoceste FBiH će izraditi potrebne analize i studije kao osnovu za realizaciju ovog projekta.

Ministrica Katić izrazila je želju za intenziviranjem aktivnosti na međudržavnoj razini, s naglaskom na saradnji s Republikom Hrvatskom. Također, istaknula je podršku Ministarstva u projektima infrastrukture koji su od strateške važnosti za regiju.

Ovaj sastanak potvrđuje ubrzanje priprema za ključni projekt autoceste koji će imati veliki utjecaj na razvoj regije, povezujući općine i gradove Posavske i Tuzlanskog kantona te Distrikt Brčko. Osim toga, autocesta će se povezati s paneuropskim koridorom X, što otvara nove mogućnosti za privredni razvoj.