Ulov u budvanskom akvatoriju: Član Kluba za sportski ribolov “Širun” uhvatio plavu ajkulu

Rajko Bojanović, član Kluba za sportski ribolov “Širun”, postigao je ulov u budvanskom akvatoriju – plavu ajkulu tešku između 150 i 200 kilograma.

Modrulj, kako je poznat i po imenu, bio je dugačak preko tri metra i ulovljen je na otvorenom moru pomoću plivajućeg parangala, izvještava RTCG.

Bojanović je za portal RTV Budva izjavio da će morski pas biti prepariran u Prirodnjačkom muzeju Crne Gore, te da je planirana izložba za septembar ove godine.

Modrulj, poznat i kao plava ajkula, smatra se jednom od najljepših i najrasprostranjenijih vrsta ajkula na svijetu.

Ulovi i viđenja modrulja proteklih godina pokazuju da se ova vrsta morskih pasa najčešće sreće u Jadranskom moru tokom proljeća.

Iako se kao najzastupljenija pelagijska ajkula Jadrana može sresti tokom cijele godine, gotovo polovina zabilježenih jedinki se pojavljuje samo u mjesecu maju, kako je saopštio Institut za biologiju mora u Kotoru.

Iz Instituta se također napominje da su najvjerovatniji razlozi čestih viđenja i ulova modrulja tokom proljetnih mjeseci “reproduktivne aktivnosti jedinki modrulja, kod kojih se u ovo doba godine dešava parenje i donošenje mladih na svijet”.