Od restorana u centru grada napravila stan za izdavanje

Posted by

Grad Makarska, dugogodišnje turističko odredište, suočava se s ozbiljnim problemima izazvanim divljom gradnjom i betonizacijom, što je dovelo do stvaranja negativnog imidža. Uprkos naporima gradske vlasti da zaustave novu apartmanizaciju i betonizaciju putem izmjena Prostornog plana, suočavaju se s novim izazovima.

Najnoviji Zakon o turizmu trebao bi omogućiti lokalnoj vlasti upravljanje turističkim razvojem na svom području. Gradovi i općine dobit će ovlasti donošenja odluka o broju i vrsti ugostiteljskih objekata te ograničavanju otvaranja novih smještajnih jedinica. Međutim, pitanje je hoće li ove mjere zaista zaustaviti apartmanizaciju.

U Makarskoj se pojavio novi problem: prenamjena prostora. Vlasnici nekretnina iskorištavaju zakonske rupe, dobivajući odobrenje za prenamjenu prostora, čime legalno stvaraju nove apartmane. Konkretno, prema dokumentima u posjedu, vlasnica je prenamijenila stari restoran u apartman, a konzervatorski ured odobrio je tu promjenu.

Gradonačelnik Zoran Paunović izražava zabrinutost zbog ove prakse te ukazuje na moguće negativne posljedice po komunalnu infrastrukturu i kvalitetu života u Makarskoj. Nagađa se da bi ovakve prenamjene mogle postati trend, dovodeći do problema u gradskom planiranju.

Ministarstvo kulture i medija tvrdi da je ‘odzidanje’ otvora bilo prihvatljivo, dok Ministarstvo turizma ne vidi povredu novog Zakona o turizmu. Gradonačelnik Paunović ističe za Index da se nalaze u situaciji gdje su “ruke vezane” nakon što konzervator da saglasnost za prenamjenu prostora.

“Mi smo posljednji u nizu koji daju dozvolu, ali vi imate situaciju u kojoj štite A zonu konzervatorske zaštite i, ako vam je on dao zeleno svjetlo, vi ste nemoćni. U trenutku kada konzervator da suglasnost, nama su više-manje vezane ruke. Eventualno možemo napraviti nešto novim Zakonom o turizmu.

Međutim, ako budemo imali sukob dva zakona, onda nismo ništa napravili. A ovdje su konzervatori napravili grešku. Upravo ta kuća je uz sve to i pojedinačno kulturno dobro i mislim da je suludo raditi od konobe apartman u centru grada.

Svi ovi faktori postavljaju pitanje dugoročne održivosti turizma u Makarskoj te izazivaju razmišljanje o potrebama i prioritetima lokalnih zajednica u kontekstu turističkog razvoja.