Majka se bori za pravdu za nastradalog sina: Zatražila obnovu istrage o nesreći

Posted by

Uvodeći čitaoce u dramatičnu borbu majke Mirjane Malkić iz Srebrenika koja ima i Facebook grupu  „Pravda za Ildahida“, članak istražuje njene napore da dokaže da njen sin, Ildahid, nije upravljao Mercedesom u stravičnoj nesreći koja se dogodila u januaru 2020. godine. Iako je istraga Tužilaštva Tuzlanskog kantona zaključena tvrdnjom da je vještačenjem utvrđeno da je Ildahid bio za volanom, porodica Malkić ne odustaje od traženja istine.

Tri godine potrage za pravdom

Nesreća koja se dogodila u Čanicima kod Tuzle odnijela je živote Ildahida Malkića i Irmela Arnautovića, dok je Anel Arnautović teško povrijeđen. Porodica Malkić, putem Facebook grupe „Pravda za Ildahida“, aktivno traga za istinom, tvrdeći da njihov sin nije vozio automobil u vlasništvu njegove sestre. Umjesto toga, tvrde da je volan prepustio maloljetniku koji je bio s njima u vozilu.

Novi svjedok pruža nadu

Majka Mirjana otkriva da su ona i advokat 17. marta ove godine Tužilaštvu TK predali novi dokaz za obnovu istrage. Taj dokaz uključuje novog svjedoka koji tvrdi da njen sin nije bio za volanom u trenutku nesreće. Osim toga, još jedan svjedok koji je prvi došao na lice mjesta tvrdi da nije zatekao Ildahida za volanom, iako je to navedeno u izvještaju inspektora. Majka redovno dijeli sve informacije i dokaze na Facebook grupi kako bi javnosti predočila situaciju.

Borba protiv zatvaranja slučaja

Majka Malkić ističe da su se obratili Sudu BiH, Federalnom tužilaštvu i Visokom sudskom i tužilačkom vijeću, ali nisu dobili zadovoljavajuće odgovore. Ranije su angažirali vještaka saobraćajne struke koji je potvrdio da Ildahid nije bio za volanom, a trenutno se radi još jedno vještačenje kako bi dodatno potkrijepili svoje tvrdnje. Tužilaštvo TK, kako tvrdi majka, nije adekvatno provelo istragu, te je ona uvjerena da je istina skrivena.

Suočavanje s prekršajem

Majka je također suočena s pravnim problemima zbog incidenta na fudbalskom turniru „Pravda za Ildahida“, gdje ju je policija pokušala prekršajno kazniti zbog remećenja javnog reda i mira. Ona tvrdi da je pokušala fizički reagirati na jednog svjedoka koji glumi amneziju, iako joj je taj svjedok onemogućio to djelo. Ona namjerno predaje slučaj na sud kako bi iznijela svoje tvrdnje.

Zahtjev za obnovu istrage

Iz Tužilaštva TK potvrđeno je Avazu da su primili zahtjev Mirjane Malkić za obnovu postupka. Majka Malkić i dalje ne posustaje u svom nastojanju da dokaže nevinost svog sina i dobije pravdu za njega.

Ovaj tužan slučaj nastavlja intrigirati javnost dok majka Mirjana Malkić istrajava u borbi za pravdu i istinu o smrti svog sina Ildahida. U međuvremenu, sudski postupak će pokazati hoće li novi dokazi biti dovoljni za obnovu istrage i mogućnost promjene ishoda slučaja.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *