Edin Forto mjesečno zarađuje oko 5.700 KM: “Meni je dobro, ali uvijek može bolje”

Posted by

Edin Forto, Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine (BiH), posljednjih deset godina prima plaću iz budžeta javnih institucija. Unatoč rastu njegovih primanja, Ministar Forto ističe da nije ulagao novac u nekretnine, već sa svojom porodicom živi u stanu koji je naslijedio od roditelja.

Sa mjesečnim primanjima od oko 5.700 KM, Ministar Forto se osvrnuo na svoj prijašnji rad u privatnom sektoru na direktorskim pozicijama i istakao: “Nepopularno je reći, ali ja sam prešao s bolje plaće u državni sektor. Ja sam imao bolja primanja.” Forto je napomenuo da je imao bolje primanja dok je radio kao direktor u NEXE grupaciji od 2013. do 2015. godine.

Ministar Forto je tokom svoje političke karijere, iako su njegova primanja na funkcijama rasla, odlučio ne investirati u nekretnine. Iako je ranije bio uključen u preprodaju nekretnina kupljenih putem kredita, Forto je istakao da se time više ne bavi te da je sve kredite već vratio.

On trenutno živi sa suprugom i dvoje djece u stanu u Sarajevu koji je naslijedio od roditelja. Procjenjuje se da vrijednost ove nekretnine iznosi oko 250.000 KM. Također, Forto posjeduje 2.350 kvadratnih metara zemljišta u glavnom gradu BiH, čija se vrijednost procjenjuje na 587.000 KM.

Ministar Forto također posjeduje vozilo “Renault Kadjar” vrijedno 37.000 KM te dionice u preduzećima Feroelektro, Konjuh i Zrak. Osim toga, on i njegova supruga imaju ušteđevinu od 50.000 KM u UniCredit banci.

Govoreći o primanjima funkcionera na državnom nivou, Forto je priznao da su “super”, ali istakao da ministri i premijeri u kantonalnim vladama “rade po deset sati dnevno za plaću srednjeg menadžera u nekoj korporaciji”, te da njihova primanja nisu adekvatna.

Nakon što je diplomirao novinarstvo i masovne komunikacije na Univerzitetu Sjeverna Karolina u Americi, Forto se vratio u BiH gdje je radio u privatnom sektoru više od deset godina prije nego što se posvetio politici. Forto je trenutno Ministar komunikacija i prometa BiH, a istakao je da je za njega javni interes uvijek na prvom mjestu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *