Džeparoši u Starom gradu: Turistkinja ostala bez 3 hiljade eura

Posted by

Turistička posjeta Mostaru i Starom gradu ovoga ljeta Jeleni Raguž iz Njemačke ostat će u lošem sjećanju. U jednom trenutku njenog turističkog putovanja, tri žene su je opljačkale, ostavivši je bez više od 3 hiljade eura.

“Kada sam došla do auta, shvatila sam da mi je torbica otvorena i da novčanika više nema. Odmah smo se vratili na mjesto događaja i zvali policiju. Radnici u Starom gradu su nas obavijestili da je riječ o poznatim ženama džeparošima. U novčaniku su bili svi moji lični dokumenti i 2.300 eura. Nekako su uspjele podići još 1.017 eura s mog računa”, ispričala je Jelena uznemireno.

Nakon što je prijavila slučaj mostarskoj policiji, doživjela je novo razočaranje. Rečeno joj je da policija pretpostavlja identitet džeparošica, ali da ne može obećati povrat novca. “Bila sam na policiji, ispitivali su me detaljno o svemu. Rekli su mi da sumnjaju na osobe iz Francuske i Italije, te da ovo nije prvi takav slučaj.

No, nadu u povrat novca nisam dobila. Samo su obećali da će me kontaktirati ako nađu odbačeni novčanik sa dokumentima”.

Jelena je sada u nezavidnoj situaciji – ostala je bez svih dokumenata i mora čekati izdavanje novih kako bi se mogla vratiti kući u Njemačku. “Osjećam se kao da sam u strašnom filmu. Ne mogu se vratiti dok ne dobijem ličnu kartu.

Nažalost, ovakvi incidenti nisu rijetkost u turističkim sredinama, poput Mostara. S početkom turističke sezone, povećava se broj džeparoša i prosjaka, koji često predstavljaju ozbiljan problem za sigurnost građana i posebno turista. Džeparoši u Mostaru, kao i u drugim gradovima Bosne i Hercegovine, djeluju uglavnom kao timovi. Nekoliko osoba zajednički djeluje kako bi odvukli pažnju i zatim izvršili krađu. Ovakve situacije zahtijevaju povećan oprez od strane turista i saradnju lokalnih vlasti kako bi se spriječile takve neugodnosti.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *