Beogradska tragedija pokreće raspravu o kontroli oružja u BiH

Posted by

Nakon tragičnog događaja u Beogradu, u kojem su izgubljeni životi, MUP Srbije je apelirao na građane da se odgovorno odnose prema oružju koje posjeduju i da ga drže zaključano u sefovima, kasama ili ormarima kako bi spriječili njegov neovlašteni pristup, posebno djeci.

Ovaj apel treba shvatiti i kao upozorenje građanima Bosne i Hercegovine koji također posjeduju velike količine oružja, a pucnjava u Beogradu je otvorila mnoga pitanja, uključujući i ono o kontroli oružja u našoj zemlji.

Dizdarević: Kontrole oružja propisane zakonom

Sandi Dizdarević, docent na predmetima Kriminalistički intervju i Kriminalistička psihologija, kaže da su kontrole oružja propisane zakonom i da su kvalitetno postavljene. Međutim, pitanje je u kojoj mjeri se one primjenjuju.

Dizdarević navodi da postoji preventivni segment koji uključuje psihofizičke, formalne i sigurnosne provjere na terenu.

– Sekundarna kontrola provodi se na način da se po nabavci oružja ono upisuje i uzima se probni hitac kako bi se uzeli tragovi i deponirali u policijske baze. Naravno, ovaj model se rijetko primjenjuje – kazao je za medije Dizdarević.

Treći model kontrole oružja je sigurnosni segment, koji uključuje terenske provjere, kao što su pregledi medicinskih kartona i razgovori s komšijama. Sljedeći model kontrole se odnosi na inspekcijski nadzor koji vrše službenici MUP-a kako bi se osiguralo pridržavanje zakonskih uvjeta koje mora ispuniti nosilac prava, odnosno dozvole za nabavljanje, držanje i nošenje oružja.

Dizdarević smatra da se trebaju pooštriti mjere kontrole oružja, posebno u smislu razloga nabavke i broja nabavljenih komada oružja. Također, naglašava da je problem nelegalnog posjedovanja oružja mnogo veći, te se mora poraditi na svijesti o društvenim vrijednostima i njihovom devalviranju.

Prema posljednjim, nepotpunim podacima, u BiH je registrirano oko 320.000 komada različitog oružja. Dok građani smatraju da će se njihova sigurnost povećati nabavkom oružja, Dizdarević ističe da to ukazuje na problem subjektivnog osjećaja sigurnosti u društvu.

Prema posljednjim podacima, u BiH je registrirano oko 320.000 komada različitog oružja. A 14.000 odobrenja za nabavku oružja izdato je samo u protekloj godini.

Dizdarević je izjavio da mjere koje se predlažu u Srbiji su tek opravdanje, te da je u stvari zakasnjenje u reakciji na tragične događaje za koje smo svi krivi. On smatra da su ove mjere represivnog karaktera te da neće riješiti probleme sve dok se ne promijeni svijest o društvenim vrijednostima koje su pred nama. Kao odgovor na predložene mjere Aleksandra Vučića, Dizdarević navodi da je potrebno mijenjati svijest ljudi o društvenim vrijednostima s kojima se suočavaju, kako djeca, tako i cijelo društvo.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *