Unapređenje penzijskog sistema kroz saradnju: Ključni zaključci sa sastanka ministra rada i penzionera

Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić i predstavnici Federalnog zavoda penzijsko-invalidskog osiguranja sastali su se s kantonalnim predstavnicima saveza penzionera iz Mostara, Sarajeva, Zenice, Tuzle i Srednjebosanskog kantona.

Glavna tema ovog sastanka bila je prezentacija analiza penzijsko-invalidskih sistema zemalja regije i Evrope, kao i analiza Zavoda o različitim varijantama, formulama, načinima i troškovima usklađivanja penzija, objavilo je federalno resorno ministarstvo.

Ministar Delić je predstavio predstavnicima penzionera i Strategiju demografskog oporavka i razvoja, koja je ocijenjena kao izuzetno važna za održivost penzionog sistema, posebno imajući u vidu gotovo izjednačen omjer radnika i penzionera. Projekcije pokazuju da će negativni trendovi nastaviti rasti u segmentima prirodnog priraštaja i održivosti tržišta rada.

Također, razgovaralo se o zahtjevima penzionera iznesenim na posljednjoj Skupštini, te je najavljeno da će se o tim zahtjevima raspravljati na predstojećem sastanku s kolegijem Vlade FBiH.

Iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike istaknuto je da je zajednički stav svih prisutnih na sastanku da je problema mnogo i da ih treba zajednički rješavati. Naglašeno je da je otvoren dijalog ključan za pronalaženje rješenja koja će poboljšati kvalitetu života penzionera i osigurati održivost penzijskog sistema.