Ukinuta presuda Eldinu Hodžiću koji je za ubistvo supruge osuđen na 35 godina zatvora

Posted by

Kantonalni sud u aprilu ove godine donio je jednu od najvećih kazni u historiji ove institucije, a u predmetu “Eldin Hodžić” koji je osuđen zbog ubistva supruge. Međutim, presuda je ukinuta i njemu će se ponovo suditi.

Vijeće Kantonalnog suda u Sarajevu, kojim je predsjedavala sutkinja Indira Jahić, izreklo je prvostepenu presudu kojom je Eldin Hodžić osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od 35 godina zbog počinjenog teškog slučaja nasilja u porodici kojom prilikom je ubio suprugu.

Riječ je o jednoj od najvećih kazni ovog suda koja je izrečena za krivično djelo nasilja u porodici.

“Optuženi se tereti da je dana 04.07.2021. godine, oko 17:30 sati, u ulici Mahmuta Bušatlije u Sarajevu, ispred kuće koju su koristili članovi porodice K.A., usmrtio člana svoje porodice koju je prethodno u dužem vremenskom periodu zlostavljao, potom ugrozio sigurnost prijeteći drugoj osobi i bez odobrenja nadležnog organa nabavio i držao vatreno oružje i municiju”, navedeno je u optužnici.

Hodžić je svoju suprugu ubio ispred kuće njenih roditelja u Boljakovom Potoku. Nakon nasrtaja na njenu majku i prijetnji oca, Hodžić je supruzi zadao nekoliko udaraca, zatim je pištoljem udarao po glavi, a potom joj je pucao u potiljak.

S obzirom na težinu zločina, činilo se da je pravosuđe konačno napravilo određeni pomak i korak naprijed kada je u pitanju procesuiranje i u konačnici kažnjavanje počinitelja krivičnog djela. Kazna od 35 godina nije toliko rijedak slučaj u našoj državi te je stoga naišla na odobravanje javnosti i komentare da je riječ o “srazmernoj kazni”.

Međutim, svega nekoliko mjeseci nakon izricanja presude, ona je “djelimično ukinuta”, a Hodžiću će se ponovo suditi.

“Vrhovni sud FBiH donio je rješenje u krivičnom predmetu protiv optuženog Eldina Hodžića kojim je djelimično uvažio žalbu branitelja optuženog, ukinuo presudu Kantonalnog suda u Sarajevu broj i predmet vratio prvostepenom sudu na ponovno suđenje”, saopćili su za Klix.ba iz Vrhovnog suda FBiH.

Hodžić ostaje u pritvoru i po ukidanju presude

Pojasnili su ujedno i zbog čega je došlo do ukidanja presude.

“Presuda je ukinuta zbog utvrđenih bitnih povreda odredbi krivičnog postupka, na koje je ukazano žalbom branitelja optuženog te je prvostepenom sudu naloženo da u ponovnom postupku i u skladu sa Zakonom o krivičnom postupku FBiH, otkloni ranije učinjene bitne povrede odredaba krivičnog postupka i nakon toga donese pravilnu i na zakonu osnovanu odluku”, naveli su iz suda.

Hodžić će, posebnim rješenjem koje je donio Vrhovni sud FBiH, ostati u pritvoru.

Bez detaljnijeg pojašnjenja o kakvim povredama krivičnog postupka je riječ, Hodžić će zbog jednog od težih oblika krivičnog djela nasilja u porodici ponovo pred sud, a sve ovo dolazi u vrijeme kada je femicid u BiH gotovo tema svakodnevnice i kada su naše društvo u posljednja dva mjeseca potresali stravični događaji baš u ovom segmetu. I, nažalost, i dalje svjedočimo nasilju u porodici, nasilju nad ženama, ali i nasilju općenito.

Osim toga, ukidanje presude Hodžiću je još jedan udarac porodici žrtve, kojoj je – možda – bar malo vraćen tračak nade. No, ukidanje presude će definitivno utjecati i na druge porodice, sve one koji su pred nekom pravosudnom institucijom zbog nasilja ili ubistva, gubitka nekog svog bližnjeg. Također, ne možemo ne spomenuti da ovakvim postupanjem pravosuđe još više gubi na “popularnosti” i potvrđuje sve one teze koje su navedene u mnogobrojnim izvještajima raznoraznih institucija, a u kojima piše da bh. pravosuđe trpi mnogobrojne propuste i nedostatke.

Do nekih boljih dana za pravosuđe pa i bh. društvo u cjelini, sada je na Kantonalnom sudu Sarajevo da u novom postupku koji će biti vođen za Eldina Hodžića “otkloni nedostatke” i izrekne adekvatnu kaznu, “srazmjernu” zločinu kakav je počinio.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *