Plan je da aerodrom u Bihaću bude završen 2027. godine

Posted by

Anel Hadžić, direktor Javnog preduzeća “Aerodrom Bihać”, koji je imenovan na poziciju direktora krajem 2021. godine, ističe strateški značaj izgradnje Aerodroma Bihać ne samo za grad Bihać već i za cijelu Bosnu i Hercegovinu. Projekt je započet osnivanjem JP “Aerodrom Bihać” krajem 2015. godine.

Lokacija aerodroma odabrana je na temelju predratnih dokumenata i nalazi se na nekadašnjem sportskom aerodromu u naselju Golubić. Glavni idejni projekt obuhvaća pistu dužine 2.450 metara, putnički terminal, heliodrom, energetski blok, tehnički blok, novi pristupni put i most preko rijeke Une koji povezuje aerodrom s infrastrukturom na toj lokaciji.

Hadžić ističe da su prošle godine završeni ključni dokumenti, uključujući aeronautičku studiju koja je odobrena od strane Državne agencije za civilno zrakoplovstvo. Tokom 2022. godine, započet je otkup zemljišta, a do kraja 2023. otkupljeno je 78% potrebnog zemljišta, što je 660.000 m2, s preostalih 22% za otkup. Vrijednost imovine u zemljištu iznosi 13,7 miliona KM.

Ministarstvo komunikacija i prometa BiH dalo je saglasnost na idejni projekt aerodroma krajem 2023., čime su stvoreni uvjeti za dobivanje urbanističke saglasnosti od Ministarstva prostornog uređenja Federacije BiH.

Hadžić navodi da je sljedeća faza izgradnja, koja može trajati 30 mjeseci uz pravovremeno financiranje. Cilj im je završiti projekt do 2027. godine, a prva faza izgradnje trebala bi započeti ove godine.

Direktor Hadžić također ističe važnost izmjena i dopuna zakonskih regulativa te zaključivanje bilateralnog sporazuma s Republikom Hrvatskom o korištenju zračnog prostora. Očekuje se da će urbanistička saglasnost biti dobivena u 2024., omogućavajući početak izgradnje poletno-sletne staze.

Razgovarajući s Fenu, Hadžić vjeruje da će u ovoj godini moći započeti građevinske radove, a ključne godine za građevinske radove bit će 2025. i 2026. Uz koordinaciju svih razina vlasti, JP “Aerodrom Bihać” ima ambiciju postati operativan aerodrom do 2027. godine.