Najopasniji posao u Njemačkoj: Svakih pet dana nastrada jedan radnik, a rade ga mnogi bh. državljani

Posted by

Prema preliminarnim podacima njemačkih medija, 2023. godine 75 radnika poginulo je na gradilištima u Njemačkoj, što ukazuje na nastavak ozbiljnih rizika u ovom sektoru. Posao na njemačkim gradilištima, na kojima su zaposleni i mnogi bh. državljani.

Gotovo 100.000 nesreća na radu zabilježeno je prošle godine, dok se svakih pet dana, prema procjenama, dogodi smrtonosna nesreća.

Stručnjaci iz građevinskog sektora naglašavaju da je padanje s visine, posebice s ljestava, glavni uzrok nesreća. Stopa nesreća na gradilištima iznosi 45,5 na 1000 radnika godišnje.

Iako je njemačka zaštita na radu napredovala, smanjenje učestalosti nesreća od 2010. godine iznosi 32 posto, a od 1990. čak 63 posto, rad na gradilištima i dalje ostaje izuzetno opasan.

Strani radnici, jezične barijere te nespremnost nekih radnika da pridržavaju sigurnosnih pravila označeni su kao čimbenici koji doprinose rizicima.

Tragičan događaj u Hamburgu prošle godine, u kojem je pet radnika poginulo nakon pada sa skele na gradilištu trgovačkog centra, dodatno je istaknuo ozbiljnost problema na gradilištima. Istražitelji još uvijek proučavaju okolnosti tog slučaja.