IRB RS organizuje prvi Invest Forum za promociju investiranja

Posted by

„Iskoristi priliku – investiraj u Srpsku“ naziv je prvog INVEST FORUMA koji Investiciono-razvojna banka Republike Srpske organizuje u saradnji sa Vladom Republike Srpske.

Vršilac dužnosti direktora IRB RS Dražen Vrhovac objašnjava da je ovaj forum dio brenda investicione konferencije „INVEST SRPSКA“, ali da se održava odvojeno od konferencije, sa isključivim akcentom na – privrednike.

– Naša Prva investiciona konferencija iznjedrila je zaključke koje smo tada uputili Vladi Republike Srpske u vezi sa promocijom investicionih potencijala. Tada smo i preuzeli ulogu spone između republičkih i lokalnih institucija i stranih ulagača, ali i između stranih i privrednika Republike Srpske, objašnjava Vrhovac.

Međutim, kaže Vrhovac, shvatili su da privrednicima treba više vremena i prilike za direktne B2B, B2G i G2G sastanke.

Tokom prošlogodišnje, Druge investicione konferencije, paralelno su održani i onlajn B2B sastanci privrednika Republike Srpske sa jednim brojem privrednika, na kojem su uspostavljeni direktni kontakti u drvoprerađivačkom, metalnom, mašinskom i autoindustrijskom sektoru, poljoprivrednom i prehrambenom, medicinskom i hemijskom.

– U međuvremenu smo održali brojne sastanke širom Evrope, u Rusiji i Abu Dabiju i tokom susreta zaključili da je privrednicima potrebno mnogo više vremena od jednog sastanka, budući da Republika Srpska ima ogromne potencijale za ulaganje. Zato smo odlučili da pokrenemo INVEST FORUM, koji će na jednom mjestu okupiti domaće i strane privrednike, uz podršku predstavnika naših i stranih institucija, gdje će tema biti isključivo ulaganje u Srpsku i direktno povezivanj privrednika, kaže Vrhovac.

Očekuje se učešće privrednika iz Srbije, Austrije, Italije, Ruske Federacije, Кine, Norveške, Grčke, Njamačke, Belgije…

U planu je da na forumu privrednicima bude predstavljen stimulativni privredni ambijent Republike Srpske, da se predstave kompanije i imovina za koju su zainteresovani strani ulagači, kao i da lokalne zajednice predstave svoje poslovne zone, sa konkretnim ponudama za braunfild i grinfild investicije. Dakle, cilj je da forum bude mjesto gdje će se privrednici upoznati sa mogućnostima investiranja u konkretne projekte u raznim sektorima privrede.

– Forum će biti održan 19. septembra u Кulturnom centru Banski dvor u Banjoj Luci. U toku su pripreme foruma i slanje poziva, a mi se radujemo što ćemo, zajedno sa Vladom, biti domaćini ovakvog skupa, za koji sam siguran da će privući veliki interes, kaže Vrhovac.

On podsjeća da su forumu, osim Prve i druge investicione konferencije prethodile posjete delegacije IRBRS Austriji, Ruskoj Federaciji, Italiji, Grčkoj, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, učešće na važnim međunarodnim privrednim sajmovima, sastanci sa ambasadorima zemalja čiji privrednici su zainteresovani za ulaganje u Republiku Srpsku.

– Poslije naših posjeta ostvareni su brojni direktni kontakti privrednika, zato vjerujemo da će forum u Banjoj Luci, u administrativnom srcu Republike Srpske, donijeti veliku korist, kaže Vrhovac.

On ističe da je cilj IRBRS da privuče najbolje ulagače u Republiku Srpsku i da je velika zainteresovanost za učešće na ovom foruma potvrda da su na dobrom putu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *