Za rekonstrukciju i opremanje uloženo 15 miliona KM

Posted by

Ministarstvo za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo aktivno je radilo na unaprjeđenju infrastrukture odgojno-obrazovnih ustanova u posljednje tri godine. Kroz niz projekata rekonstrukcije, sanacije i dogradnje škola i vrtića, te investicionog održavanja, resorno ministarstvo izdvojilo je oko 15 miliona KM.

Jedan od ključnih prioriteta Ministarstva bio je poboljšanje uslova u školama i vrtićima, što uključuje i opsežne radove na obnovi postojećih objekata. Navedeni projekti obuhvatali su termoizolaciju fasada, zamjenu otvora, renovaciju kuhinja te opremanje kabineta za nastavu fizike, hemije i biologije.

Ministarstvo je također uložilo u modernizaciju energetskih sistema, ugradnju kondenzacionih gasnih kotlova i automatske regulacije, što će rezultirati uštedama energije i povećanjem efikasnosti.

Nabavkom novih LED svjetiljki i rasvjetnih tijela, zamjenom podova, prozora i krovova, Ministarstvo je dodatno pridonijelo stvaranju sigurnijeg i ugodnijeg okruženja za učenike i nastavnike.

Osim fizičke obnove, Ministarstvo je uložilo napore u poboljšanje obrazovnog procesa. Povećan je broj stručnih timova za inkluziju, usmjerenih na podršku svim učenicima, a poseban naglasak stavljen je na unapređenje kadrova, s naglaskom na zapošljavanju psihologa i socijalnih radnika u školama.

Podrška implementaciji reforme obrazovanja, osiguranje besplatnih udžbenika za učenike od 5. do 9. razreda, podrška nadarenim učenicima te niz drugih inicijativa dodatno su obogatili obrazovni pejzaž Kantona Sarajevo.

Ministarstvo najavljuje daljnje projekte investicionog održavanja, sanacije i rekonstrukcije škola i vrtića.