Ujedinjene nacije: Približno 1,6 miliona ljudi pati od bolesti koje su posljedica konzumiranja hrane koja nije sigurna

Posted by

Svakog dana 1,6 miliona ljudi širom svijeta se razboli od konzumiranja nesigurne hrane, saopštila je u utorak Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO).

Dominique Burgeon, direktor FAO-a u Ženevi, rekao je da su 40 posto pogođenih nesigurnom hranom djeca.

– Izračunali smo da u prosjeku 340 djece mlađe od pet godina umre od posljedica konzumiranja kontaminirane hrane, kazao je Burgeon, dodajući da kontaminacija može doći iz različitih izvora kao što su bakterije, virusi, paraziti i hemikalije.

Upozorio je da se bolesti manifestuju na razne načine, od dijareje do raka, zbog kratkotrajne ili dugotrajne izloženosti takvoj hrani. Burgeon je istakao da je pristup bezbjednoj ishrani i zdravoj hrani osnovno ljudsko pravo.

– Dakle, ovo se ne bi trebalo događati, rekao je Burgeon.

Sistemi ishrane, naveo je, mijenjaju se “veoma brzo” i potrebno im je vodstvo nauke da bi saznali koji su novi izazovi.

“To je nešto na čemu FAO i Svjetska zdravstvena organizacija rade svakodnevno. Zajedno smo uspostavili Trust Fund kako bismo omogućili zemljama da implementiraju svoje sisteme kontrole hrane, posebno zemljama sa niskim i srednjim prihodima”, dodao je Burgeon.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *