Rastu dječji dodatak i naknade nezaposlenim porodiljama u FBiH

Posted by

Nedavnom odlukom Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, najniža plata za 2024. godinu postavljena je na 619 KM, što je povećanje od 23 KM u odnosu na iznos najniže plate u 2023. godini. Ovo povećanje ne samo da utječe na velik broj radnika koji primaju najnižu plaću, već i na niz naknada koje se isplaćuju iz budžeta, obuhvatajući dječji dodatak, naknade nezaposlenim porodiljama i roditeljima njegovateljima.

Prema Zakonu o materijalnoj podršci porodicama s djecom u Federaciji Bosne i Hercegovine, visina dječjeg dodatka iznosi 19% najniže plate. S obzirom na povećanje najniže plaće, očekuje se da će iznos dječjeg dodatka porasti sa lanjskih 113,24 KM na 117,61 KM. Osim toga, cenzus po glavi stanovnika koji je potreban za ostvarivanje prava na dječji dodatak također se povećava.

Rodiljske naknade za nezaposlene rodilje također će rasti, budući da novčana pomoć iznosi 55% najniže plate. Umjesto prošlogodišnjih 327,80 KM, očekuje se da će najniži iznos ove naknade u FBiH sada iznositi 340,45 KM.

Očekuje se i rast mjesečnih naknada roditeljima njegovateljima, koji prema zakonu ostvaruju pravo na mjesečnu naknadu u visini iznosa neto najniže plate u FBiH. Ovaj status može ostvariti roditelj osobe sa 100-postotnim invaliditetom ili slijepe osobe.

Povećanje najniže plaće stoga ima značajan utjecaj na socijalnu sigurnost i podršku porodicama u Federaciji Bosne i Hercegovine.