RESPEKT Exit Reader Mode

Kanton Sarajevo kreće naprijed: Novi plan Vlade obećava čišći zrak

Vlada Kantona Sarajevo donijela je danas ključnu odluku koja bi mogla značajno utjecati na kvalitet života građana ovog područja. Naime, usvojen je prijedlog odluke o donošenju Strategije ograničenja korištenja uglja i ostalih čvrstih goriva u Kantonu Sarajevo za period od 2023. do 2033. godine. Ova strategija ima za cilj smanjenje emisija iz individualnih ložišta, koja su glavni izvor zagađenja zraka tokom zimske sezone u ovom kantonu.

Implementacijom mjera predviđenih ovom strategijom, planira se smanjenje emisija iz individualnih ložišta za čak 90%. Važno je napomenuti da su upravo ova ložišta dominantni izvor zagađenja zraka u Kantonu Sarajevo tokom zimske sezone. Strategija je rezultat zajedničkog rada Ministarstva komunalne privrede infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS, u saradnji sa UNDP-om u BiH i uz finansijsku podršku Vlade Švedske.

Za izradu ove strategije angažovan je konzorcij firmi CETEOR i E3. Ministar komunalne privrede infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS, Bojan Bošnjak, istakao je da se kvalitet zraka ne može značajnije poboljšati bez utjecaja na individualna ložišta te da su mjere predložene u ovoj strategiji ključne za postizanje tog cilja.

Jedna od ključnih inicijativa u ovoj strategiji jest subvencioniranje mjera energijske efikasnosti i zamjene energenata u devet prioritetnih zona Kantona Sarajevo. Cilj je implementirati ove mjere u oko 20.000 objekata od ukupno 43.000 koji se zagrijavaju na čvrsta goriva u Kantonu.

Očekuje se da bi implementacija ovih mjera u narednih deset godina mogla rezultirati smanjenjem emisija od individualnog grijanja za 90%, što bi, zajedno s mjerama u sektorima saobraćaja i industrije, dovelo do postizanja evropskih standarda kvaliteta zraka.

Ova odluka Vlade Kantona Sarajevo predstavlja značajan korak ka zaštiti okoliša i unapređenju kvaliteta života građana ovog područja. Implementacija strategije mogla bi imati dugoročne pozitivne efekte ne samo na zdravlje stanovništva, već i na održivost okoliša u regiji.