Suho meso iz Bosne i Hercegovine među najboljima u svijetu: Kilogram ide do 50 KM

Prema izboru najboljih suhomesnatih proizvoda na globalnom nivou, bh. suho meso se našlo u društvu vrhunskih specijaliteta poput italijanskog Prosciutto di Parma i Prosciutto di San Daniele, te portugalskog Presunto do Alentejo. Zajedno s njeguškim pršutom iz Crne Gore, bosanskohercegovačko suho meso uvršteno je među deset najboljih.

Bh. suho meso prepoznato je kao specijalitet koji se pravi soljenjem, sušenjem i dimljenjem govedine na hrastovoj vatri. Ključ uspjeha ovog delicija leži u pravilnom balansu između sušenja i vlažnosti mesa, a njegova priprema zahtijeva posebnu vještinu i znanje kako bi se postigao karakterističan okus i tekstura.

Ulaganje u stočarstvo i proizvodnju suhog mesa postaje sve privlačniji biznis. Kupovina krave i proces sušenja mesa mogu biti unosan posao, a inicijalni troškovi koji se kreću oko 3.000 KM mogu se relativno brzo vratiti.

Cijena jedne krave u prosjeku iznosi oko 2.500 KM, dok su preostali troškovi povezani s obradom mesa i njegovim sušenjem. Proces sušenja mesa zahtijeva vrijeme, ali je poznat po tome što donosi značajno povećanje vrijednosti. Sušenje mesa je tradicionalna metoda konzerviranja koja čuva kvalitet i okus mesa, čineći ga popularnim i traženim proizvodom na tržištu.

Nakon što je meso sušeno i spremno za prodaju, cijena jedne kilograma suhog mesa na tržištu obično iznosi od 40 do 50 KM.

Ova kalkulacija pokazuje da se ova investicija može brzo isplatiti.