Nova zgrada Doma zdravlja u Kiseljaku spremna do kraja godine nakon višedecenijskog čekanja

Nova zgrada Doma zdravlja u Kiseljaku, koja se planira završiti do kraja ove godine, predstavlja jedan od najznačajnijih infrastrukturnih projekata u ovoj općini.

Načelnik Kiseljaka, Mladen Mišurić Ramljak, istaknuo je da Kiseljačani čekaju na ovu zgradu od 80-tih godina prošlog stoljeća. Planirano je preseljenje svih ordinacija, porodične medicine i specijalističkih službi u novu zgradu koja će pružiti bolje uslove rada, nove dijagnostičke sadržaje i proširene zdravstvene usluge.

Projekt je izrađen po plavoj knjizi Europske unije, a sličan projekt već je realiziran u Sloveniji. Nova zgrada je projektirana tako da narednih 50 godina neće zahtijevati dodatne zahvate ili dogradnje, što je bio problem sa starom zgradom Doma zdravlja.

Načelnik je naglasio da će nova zgrada riješiti mnoge probleme pacijenata koji su trenutno prisiljeni čekati specijalističke preglede vani zbog nedostatka prostora. Posebno je teško za pacijente u lošim vremenskim uslovima.

Izgradnju su sufinancirali vlade Federacije BiH i Kantona Središnja Bosna, te Republika Hrvatska preko Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH.