Entuzijasti iz Slovačke pokupovali zemljište: Žele da grade solarne elektrane u Sanskom Mostu

Investitori iz Slovačke izrazili su interes za ulaganje u iskorištavanje solarne energije na području općine Sanski Most. Već su kupili parcele na kojima planiraju izgradnju energetskih postrojenja.

Ovo je istaknuto tokom posjete Romana Hlobena, ambasadora Republike Slovačke u BiH, lokalnim vlastima u Sanskom Mostu, gdje se sastao s općinskim načelnikom Farisom Hasanbegovićem.

“Prepoznali smo potencijale ovog područja za privredna ulaganja i želimo olakšati dolazak slovačkih investitora. Slovačka je prepoznata po ulaganju u zelenu energiju, što želimo prenijeti i ovdje. Ova posjeta ima za cilj unapređenje saradnje naših investitora s lokalnim vlastima na obostrano zadovoljstvo,” rekao je Hloben.

Načelnik Hasanbegović istakao je kako planirane investicije uključuju izgradnju solarnog parka u Sanskom Mostu.

“Namjere investitora su ozbiljne, već su kupili zemljište i ishodovali određene dozvole. U prvoj fazi planiraju graditi dvije solarne elektrane ukupne snage četiri megavata, s mogućnošću proširenja kapaciteta u budućnosti,” rekao je Hasanbegović.

Nedavno je na području sela Kruhari, nedaleko od Sanskog Mosta, puštena u pogon prva solarna elektrana.

Projekt, kojeg je realiziralo preduzeće “Energo Cat” iz Sanskog Mosta, uključuje dvije naponske jedinice snage po jedan megavat. Predstavnici investitora najavili su da će kompletan energetski projekt biti zaokružen na ukupno 25 megavata.

Na području Unsko-sanskog kantona sve je više projekata vezanih za iskorištavanje solarne energije.

Bosanski Petrovac, općina s najvećim brojem sunčanih dana, prednjači u ovim ulaganjima. Prvi solarni park u ovoj općini pušten je u pogon 2019. godine u mjestu Krnjeuša, s investicijom od 720.000 maraka. Njemačka kompanija “Promondis” najavila je izgradnju velikog solarnog parka u Bosanskom Petrovcu, procijenjene investicije od 65 miliona eura, što bi bila jedna od najvećih realiziranih investicija u ovom kantonu.