Oluja nad Evropom: Nestabilno vrijeme stiže i u naše područje

Posted by

Nad zapadnom i centralnom Evropom danas se nalaze dva ciklona, koji donosi vrlo nestabilno vrijeme širom zapadne, centralne i jugozapadne Evrope.

Centar ciklona sa zapada Evrope nalazi se nad Atlantikom i donosi oluje vjetrove obalnom području zapadne Evrope.

Jaki pljuskovi sa grmljavinom zahvatili su šire područje Francuske i Španije. Lokalno na ovom području ima i jačih grmljavinskih oluja i nepogoda, uz grad i jake gromove. Ovi grmljavinski sistemi i procesi premještaju se dalje prema istoku.

Istovremeno, ciklon sa centrom iznad Danske i južnog dijela Baltičkog mora donosi padavine centralnoj Evropi, a području od juga Njemačke do Češke i Poljske i pljuskove sa grmljavinom.

Lokalno i na ovom području ima grmljavinskih oluja i nepogoda, a one su najizraženije na području jugu Njemačke, naročito na području Bavarske, uz grad i jake gromove.

Na području zapadne i centralne Evrope i narednih dana očekuju se česti pljuskovi sa grmljavinom i olujne nepogode.

Na prednjoj strani ciklone u naše krajeve često će pristizati vlažan zrak u jugoistočnoj i istočnoj struji, pri čemu će padavina pljuskovitog karaktera praćenih grmljavinom najčešće biti u planinskim predjelima sjeverozapadne, centralne, istočne, jugoistočne Bosne, te na području sjeveroistočne i istočne Hercegovine.

Padavine očekujemo da budu češće i rasprostranjenije tokom 09.05. i 10.05. jer će manji, izolovani dio hladnijeg zraka od hladne fronte procuriti i do naših područja s kojim će temperature zraka opasti, a os doline ciklone se malo pružiti više prema sjeveru. Usljed curenja hladnijeg zraka po visini, a pristizanja nešto toplijeg s Mediterana, zahvaljujući većem ohlađivanju zraka izglednije su i jače padavine.

Slabljenje i postepeni prestanak padavina očekujemo iza 11.05. zahvaljujući odmicanju ciklone prema Maloj Aziji, no zasad ne djeluje da će se vrijeme potpuno stabilizirati, s obzirom na jačinu grebena, a temperature zraka ostaju oko ili malo ispod prosjeka za maj mjesec.

No, indicije da bismo se mogli neprimjereno ugrijati za peti mjesec postoje iza 15.05. Skupovne, tj. ensemble prognoze, ukazuju na jači signal da bi se preko južne Europe uspostavio izraženiji termobarički greben koji bi povukao osjetno topliju zračnu masu, dovoljno jaku da ponovo uvedemo vrućine u prognozu. No o tome ćemo više krajem iduće sedmice”, poručio je Nedim Sladić.