Obustavljen tehnički prijem i izdavanje odobrenja za upotrebu ‘Vidikovca’ na Trebeviću zbog krivičnog postupka

Posted by

Načelnik Općine Stari Grad, Irfan Čengić, donio je zaključak kojim se prekida postupak tehničkog prijema i izdavanja odobrenja za upotrebu izvedenih radova na lokalitetu objekta “Vidikovac – Trebević”. Ovaj korak je preduzet nakon zahtjeva Grada Sarajeva, a razlozi su dvostruki.

Prvo, u toku je krivični postupak temeljen na Izvještaju Ureda za korupciju Kantona Sarajevo. Drugi razlog odnosi se na neispunjenje tehničkih uslova propisanih glavnim projektom. Prema zaključku, prekid postupka će trajati dok se ne riješe pitanja vezana uz postojanje krivičnog djela.

U vezi s ovim slučajem, Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo dostavio je Tužilaštvu KS izvještaj i informaciju o kršenju kantonalnih i federalnih zakonskih procedura pri izgradnji poslovno-ugostiteljskog objekta “Vidikovac” na Trebeviću.

Gradonačelnica Sarajeva, Benjamina Karić, podnijela je krivične prijave protiv odgovornih u slučaju izgradnje ovog objekta. Prema izvještajima, na mjestu omanjeg restorana izgrađen je sedam puta veći poslovno-ugostiteljski objekat.

U skladu s ranijim objavama, područje na kojem se nalazi “Vidikovac” je zaštićeno, a gradnja novih objekata je zabranjena. Stari objekat imao je površinu od 275 kvadrata, dok je novoizgrađeni sedam puta veći, s površinom od 2.052 kvadrata.

Općinske vlasti su izdale dozvole za gradnju, a investitor ima sve potrebne dozvole, iako su prekršeni propisi o izgradnji na zaštićenom području. Na mjestu gdje je “Vidikovac” sada lociran, gradnja bi trebala biti ograničena zbog prisutnosti rijetkih biljnih i životinjskih vrsta.

Prema zaključku načelnika, prekid postupka tehničkog prijema ostaće na snazi sve dok se ne riješe sva otvorena pitanja, uključujući krivični postupak i tehničke uslove iz glavnog projekta.