Povodom završene procedure o zaštiti sarajevskih ćevapa kao autohtonog domaćeg proizvoda, na trgu ispred Baščaršijske džamije danas je upriličena degustacija ovog jedinstvenog gastronomskog specijaliteta. Mnoge Sarajlije i turisti okupili su se kako bi probali i uživali u prepoznatljivom okusu sarajevskih ćevapa.
Ćevape su, između ostalih, dijelili gradonačelnica Benjamina Karić i visoki predstavnik Christian Schmidt. Na ovom događaju sudjelovale su i članice Udruženja sarajevskih ćevabdžija, uključujući poznate ćevabdžinice kao što su Željo, Željo 2, Petica, Zmaj stanica, Specijal, Galatasaray, Hodžić, Mrkva i Nune. Prolaznicima je posluženo čak 3.000 ćevapa.
Ranije danas, u Svečanom salonu sarajevske Vijećnice, održana je konferencija za medije povodom završetka procedure zaštite sarajevskih ćevapa.
Na konferenciji su prisustvovali gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić, predstavnici USAID-a, direktor Agencije za sigurnost hrane Džemil Hajrić, članovi Udruženja ćevabdžija, te konsultant Grada Sarajeva, Emir Đedović.
Gradonačelnica Karić je ovom prilikom istaknula značaj ćevapa kao simbola sarajevske gastronomije: “Ponosni smo na našu historiju i olimpijski duh, ali ono što posebno privlači turiste u naš grad je naša jedinstvena gastronomska ponuda. Ako ste došli u Sarajevo, a niste probali ćevape, ne možete reći da ste doživjeli Sarajevo.”
Proces zaštite sarajevskih ćevapa započeo je prije dvije godine, a uskoro će se pokrenuti i inicijative za zaštitu drugih autohtonih domaćih proizvoda, uključujući i sarajevski somun.