Leonardo DiCaprio pisao Vladi FBiH i Domu naroda Parlamenta FBiH: Odmah krenite u akciju, zbranite gradnju malih hidroelektrana!

0

Čestitam hrabrim ženama Kruščice i gospođi Bilal iz Bosne i Hercegovine (BiH) na osvajanju prestižne nagrade Goldman za zaštitu okoliša za neumornu borbu za spas njihove rijeke od malih hidroelektrana, suočene s oružanim policijskim napadom, zastrašivanjem i zakonskim prijetnjama. Ova velika pobjeda dolazi uslijed globalne aktivističke kampanje za zabranu novih malih hidroelektrana u BiH. Nažalost, ove pobjede nisu dovoljne da spase nekih 240 posljednjih rijeka koje slobodno teku u Europi od ulaska u betonske cijevi, poručio je Leonardo DiCaprio.

Maida Bilal iz Bosne i Hercegovine je dobitnica Goldman nagrade za zaštitu okoliša, zbog angažmana u radu sa grupom žena iz Kruščice koje su spriječile izdavanje dozvola za dvije brane na ovoj rijeci u decembru 2018. godine.

“Čestitam hrabrim ženama Kruščice i gospođi Bilal iz Bosne i Hercegovine (BiH) na osvajanju prestižne nagrade Goldman za zaštitu okoliša za neumornu borbu za spas njihove rijeke od malih hidroelektrana, suočene s oružanim policijskim napadom, zastrašivanjem i zakonskim prijetnjama. Ova velika pobjeda dolazi uslijed globalne aktivističke kampanje za zabranu novih malih hidroelektrana u BiH. Nažalost, ove pobjede nisu dovoljne da spase nekih 240 posljednjih rijeka koje slobodno teku u Europi od ulaska u betonske cijevi”, poručio je Leonardo DiCaprio.

Kako je naveo, sada je ključno da Parlament Federacije BiH (FBiH) usvoji Zakon o električnoj energiji koji je na čekanju i da trajno zabrani izgradnju stotina planiranih malih hidroenergetskih projekata i revidira sve aktivne dozvole od kojih su, tvrdi, mnoge izdate nezakonito.

“Globalna zaštitarska zajednica poziva Dom naroda FBiH na čelu s Tomislavom Martinovićem da odmah krene u akciju, predstavi nacrt zakona delegatima i očuva dragocjene bosanske rijeke”, naveo je DiCaprio,  koji je već godinama aktivan kao okolišni aktivista.

On je sličan apel uputio i u septembru prošle godine kada je podržao globalni apel Vladi FBiH za zabranu MHE.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime