Srbija skoro milijardu evra uložila u investicije i pomoć Srpskoj

0

Premijerka Srbije Ana Brnabić istakla je da kada se saberu sve investicije i pomoć koju je Srbija pomogla Republici Srpskoj to dostiže cifru od skoro milijardu evra.

Oa je ovo kazala na konferenciji za novinare, nakon sjednice vlada Srbije i Republike Srpske, u Istočnom Sarajevu.

“Ukoliko uzmemo u obzir i HE Foča i Paunci onda je to ukupna investicija od nekih 787 miliona evra u narednih nekoliko godina. Zajedno sa ostalim projektima, prosvjeti zdravstvu, manjim projektima i zajedno sa donacijama za lokalne projekte, do sada smo od 2014. donirali preko 82 miliona evra. Nastavićemo sa tim donacijama i u toku ove godine. Sve skupa je to oko milijardu evra”, rekla je Brnabićeva.

Ona je ocijenila uspjehom šro je Republika Srpska nedavno izašla na londonsku berzu, gdje se zadužila za oko 300 miliona evra.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao da su na sjednici razgovarali o realizaciji izgradnje auto-puta od Sremske Rače do Bijeljene, gdje će, kako je naveo, Srbija pomoći sa 100 miliona eva.

“Aerodrom Trebinje je takođe investicija vrijedna preko 100 miliona evra. To je značajan infrastrukturni projekat koji će da približi Hercegovinu i Banjaluku, i Beograd”, kazao je Višković i dodao da će to značiti i brži razvoj istočnohercegovačkih opština.

On je posebno istakao značaj izgradnje hidroelektrane Buk Bijela kod Foče, gdje će danas položiti kamen temeljac.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime