Nesposobna vlast u ovakvim uslovima donosi nove namete

0

Demokratski narodni savez poziva ministarku finansija Republike Srpske Zoru Vidović i predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH Zorana Tegeltiju da objasne građanima i privrednicima da li su novi Zakon o akcizama BiH i Zakon o PDV mjere kojim se bore za saniranje ekonomskih šteta usljed pandemije korone ili novi udar na privredu i standard građana radi krpljenja budžetskih rupa!?Samo nesposobna i neodgovorna vlast u ovakvim uslovima donosi nove namete, poručio je predsjednik DNS Nenad Nešić.

Prvi čovjek DNS-a upozorava da su u izradi nacrti Zakona o akcizama i Zakona o PDV kojim se kao akcizne robe uvode električna energija, kruta goriva, prirodni plin, tečni naftni gas za grijanje i još čitav niz proizvoda.

”Iako električa energija u domaćinstvima neće biti akcizni proizvod, biće u proizvodnji, što će dovesti do lančanog poskupljenja i udara i na privredu i na građane. Izgleda da koalicija SNSD-SDA-HDZ funkcioniše samo kada treba zavući ruku u džep privredi i građanima, da bi zakrpili budžetske rupe”, ističe Nešić.

U vrijeme recesije, naglašava predsjednik DNS, neophodno je smanjiti poreska opterećenja na plate kako bi povećali minimalne plate od kojih živi 60 odsto građana.

”Tim bi došlo i do povećanja potrošnje i rasta prihoda od PDV. No, očito je da se njima žuri i da imaju budžetskih problema, pa preko koljena i po svaku cijenu donose mjere koje su sve samo ne pomoć privredi i građanima usljed ekonomskih šteta uzrokovanih pandemijom. Došli smo u najgoru moguću fazu kada se zadužujemo da bi vraćali stare kredite i povećavamo poreze da bi kartkoročno održali likvidnost. O posljedicama takve fiskalne politike i šta sutra niko ne razmišlja”, kaže predsjednik DNS Nenad Nešić.

On, takođe, poručuje da će se boriti svim demokratskim sredstvima da ne dođe do novih planiranih nameta i da, kako kaže, ”ovi nakaradni i antinarodni zakoni ne dobiju podršku u parlamentu

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime